Myanmars ambassadör utelåst: "Kupp i London"
Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden. Foto: Alastair Grant/AP/TT


Myanmars ambassadör i Storbritannien har stängts ute från ambassadbyggnaden i London. Ambassadören Kyaw Zwar Minn säger att han har blivit utelåst och att militärattachén tagit kontroll över byggnaden i militärjuntans namn.

– Det är som en slags kupp, mitt i London. Jag kan se att de har ockuperat byggnaden. Det är min byggnad, jag väntar här utanför och kräver att få komma tillbaka in, säger han på telefon till Reuters.

Till nyhetsbyrån AFP säger han att han kommer att stå utanför ambassaden hela natten. Han uppger att det är två anställda som är inblandade och att de tog kontrollen när han lämnade byggnaden.

– De säger att de följer instruktioner från huvudstaden, så de kommer inte att släppa in mig, säger Kyaw Zwar Minn till the Daily Telegraph och vädjar till den brittiska regeringen att ingripa.

Myanmars ambassad i London. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärregimen och krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Under tiden pågår protester utanför ambassaden mot militärjuntans behandling av civilbefolkningen.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har hyllat ambassadören Kyaw Zwar Minns agerande och Storbritannien har infört vissa sanktioner mot Myanmar.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.