Demokratiaktivister ihjälskjutna i Myanmar
Aktivister demonstrerar mot militärjuntan i storstaden Rangoon i Myanmar i veckan. Foto: AP/TT


Minst fem demonstranter uppges ha mist livet när säkerhetsstyrkor i Myanmar öppnade eld mot dem. Dödsskjutningarna ska ha skett i de centrala städerna Monywa och Bago samt i Thaton i söder under lördagen, rapporterar lokala medier.

– De besköt oss utan uppehåll, med chockgranater och skarp ammunition, säger en demonstrant i Monywa som inte vill uppge sitt namn.

Myanmar har skakats av jättelika protester, som ofta urartat i våldsamheter, sedan landets militärjunta tog makten i en kupp den 1 februari. Landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi störtades i samband med maktövertagandet och har sedan dess hållits fängslad.

Enligt den regimkritiska aktivistgruppen AAPP har minst 550 personer dött i protesterna sedan dess, varav 46 barn.

Militärjuntan har stängt av mobiltelefonnätet och försöker på olika sätt kontrollera informationsflödet i landet. Styret har också utfärdat arresteringsorder för vissa journalister och profiler på sociala medier.

(TT-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.