Patientnära arbete utan visir och munskydd förbjuds på äldreboendet Serafen i Stockholm, om personen som behöver omvårdnad har konstaterad eller misstänkt covid-19.
Arbetsmiljöverkets beslut fattades efter ett skyddsstopp.
Arbetsmiljöverket hotar med 100 000 kronor i vite om förbudet inte efterlevs, rapporterar Kommunalarbetaren. I beslutet skriver Arbetsmiljöverket uttryckligen: ”Adekvat skyddsutrustning ska bäras. Härvid gäller att visir ska bäras i kombination med munskydd".
Fackförbundet Kommunal menar att beslutet om Serafen kan få betydelse för alla medlemmar som arbetar nära misstänkt eller konstaterat coronasmittade. Men Arbetsmiljöverket understryker att varje situation ska bedömas för sig.
Fall till fall
– Vi kan inte säga att det är prejudicerande i ett sådant här läge. Man måste göra en bedömning från fall till fall, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Huvudskyddsombudet på Serafen lade under tisdagen ett skyddsstopp på arbete utan munskydd inom en meter från brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19. Stockholms stad biföll inte skyddsstoppet och därför gick frågan vidare till Arbetsmiljöverket.
Under eftermiddagen håller Arbetsmiljöverket möte med representanter för arbetsgivaren och facket om äldreboendet Serafen.
Baudin: "Prejudicerande"
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin ser beslutet från Arbetsmiljöverket som en framgång.
– Det är klart att det är väldigt bra för medlemmarna i Kommunal att Arbetsmiljöverket har sagt att under de här omständigheterna ska de inte behöva jobba, säger han till TT.
Frågan om skyddsutrusning är av största vikt för Kommunals medlemmar, understryker han.
– Vi beslutade om stoppet eftersom vi ansåg att det var fara för liv och hälsa och Arbetsmiljöverket, utifrån den arbetsmiljölagstiftning som finns, har gjort bedömningen att det var rätt. Vi ser det här som att det är prejudicerande nu för hela Sverige, säger han.
(TT)