Moralkakor: ”Prinsen som inte ville äta” och underbar chokladmousse med krisp
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Att göra chokladmousse själv kan vara både enkelt och snabbt. Den här är dessutom nyttig. Foto: Eva Sagerfors


Många av de gamla sagorna är tänkvärda och underhållande, och kan lära oss något. Prinsen i den här gamla sagan har ingen som helst aptit – tills överstekocken hittar lösningen. Till sagan bjuder vi på en kungligt god chokladmousse med krisp som är enkel att göra själv. Den är dessutom nyttig.

För att göra en god chokladmousse behövs inget socker och inte heller många ingredienser. Den här varianten sötas med honung, som är ett nyttigare sätt att ge sötma. Grunden i receptet som kommer från webbsidan Helande Mat är syrad grädde, som man själv kan göra med hjälp av kefirgryn och grädde. Laktobacillerna är bra för tarmfloran, vilket hjälper både immunförsvaret och näringsupptaget. Det går förstås också bra att istället använda turkisk yoghurt som blir mest likt ursprungsreceptet, eller vanlig vispgrädde. Helst väljer man ekologiska ingredienser.

Chokladmoussen är enkel och snabb att göra och kan ätas direkt. För smakbalansen gör vaniljpulvret mycket. Här är det mald vaniljstång som avses, som inte har några tillsatser i sig.

Ingen aptit

Den första boken i Barnbiblioteket Saga gavs ut 1899. Utgivningen var på initiativ av Svensk Läraretidnings Förlag och Sveriges allmänna folkskollärareförening. Mellan åren 1899 och 1954 bearbetades sagor för utgivningen och många sagor som vi känner dem idag är ursprungligen bearbetningar för Barnbiblioteket Saga.

I ”Troll, prinsessor och riktiga barn”, en nyare samling sagor från Barnbiblioteket Saga, av Helene Ehriander, hittar vi sagan om ”Prinsen som inte ville äta”. Författaren till den här tänkvärda och underhållande sagan är dock inte angiven.

Här återges sagan i korthet och receptet följer efter sagan.

Prinsen som inte ville äta

Det var en gång en liten prins. Han ville inte äta och det spelade ingen roll vilka läckra rätter man satte fram till honom på guldfaten. Kockarna funderade, och kungen stod vid bordet och lade för prinsen medan han lockade.

– Ät nu, sonen lille, ät nu!

Prinsen åt inte. Kungen gick till köket och klappade i händerna. Han frågade kockarna om det kunde vara något fel på maten eftersom prinsen inte kan förmå sig till att äta den.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Överstekocken svarade:

– Hans höghet lille prinsen har en märkvärdigt fin smak i tungan, herr kung! Det är verkligen så, att det fattas en krydda, och säkerligen är det därför, som maten inte smakar honom.

Kungen tyckte att överstekocken var slarvig, men kocken berättade då om kryddan och att den inte var så lätt att få tag i.

– Först gäller det att få tag i en gran med sju kottar på den östra toppgrenen...

Kungen spetsade öronen och överstekocken fortsatte.

– Jo, sedan går man dit vid soluppgången och gräver tills man kommer ner till den yttersta rotspetsen. Den bryter man av och lägger i grytan. Det är en krydda som duger, det vill jag lova!

Kungen befallde att man skulle införskaffa kryddan genast, men det var bara det att den märkvärdiga kryddan behövde grävas upp av den personen som ska ha nytta av den.

– Annars verkar den inte på det rätta sättet, sade överstekocken.

Nästa dag gick kungen med prinsen och hela hovet ut i skogen innan solen gått upp för att leta upp en gran av rätt sort. De hittade en och alla satte sig i ring runt granen. När solen gick upp var det dags för prinsen att börja gräva.

– Ska jag gräva? sade prinsen. Jag förstör alldeles mina fina händer, kära pappa!

Han fick silkesvantar på händerna och började sedan gräva. Hovherrarna spelade på luta och hovdamerna fläktade på honom med solfjädrar. Prinsen grävde och svettades och överstekocken pekade var han skulle gräva.

Prinsen grävde så att silkesvantarna blev till bara trasor. Det gick inte fort och prinsen fick använda spett och yxa för att få bort stenar och rötter. På förmiddagen ställde han bort spaden och ville vila.

– En stor smörgås skulle bestämt smaka bra!

Kungen var belåten eftersom det verkade som att den underbara kryddan redan började verka. Efter vilan tog prinsen itu med arbetet igen på samma vis.

– Det tar sig, sade kungen nöjt. Minsann sköter han inte spaden som en hel karl!

Kvällen kom och prinsen orkade inte gräva mer.

– Ett rejält mål mat skulle allt smaka bra!

– Så ska det låta! sade kungen.

Så frågade han överstekocken om den där underbara kryddan. Vad hette den egentligen? Överstekocken bad att få viska i kungens öra.

– Träget arbete!

– Hm, hm. Jag tror, du har rätt, min käre överstekock!

Så gick de alla tillbaka till slottet och prinsen åt med god aptit vid bordet.

Hovherrarna slog samman sina huvuden och viskade:

– En sådan underbar krydda! Och ändå har vi inte fått tag i den än!

Chokladmousse med krisp

Det här behövs till 6 portioner

3 dl syrad grädde, turkisk yoghurt eller vispad grädde

3 äggulor

2 msk kakao

ca 2 msk honung

1 tsk vaniljpulver

en nypa oprocessat salt

Garnering

Kakaonibs

Hallon

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser och vispa tills det blir en mousse som går att spritsa. Fördela moussen i portionsglas. Garnera med hackade kakaonibs och bär. Ställ kallt eller servera direkt.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.