loading







Frusen blåbärscheesecake á la webbsidan Helande Mat. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Frusen blåbärscheesecake á la webbsidan Helande Mat. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”De fyra prinsarna” och lyxig blåbärscheesecake

Eva Sagerfors

Med sagan om prinsarna får vi fundera på vilka egenskaper som krävs för att kunna regera väl över ett folk. Till sagan bjuder vi på en frusen cheesecake med blåbär.

Den här goda kakan är gjord på hälsosamma ingredienser, som honung, mandlar, citron och blåbär. Receptet kommer från sidan Helande Mat som är specialiserad på tarmvänlig mat. Till fyllningen kan man antingen välja syrad grädde och hemgjord cream cheese (färskost) eller köpa turkisk yoghurt och färdig cream cheese. Eftersom kakan ska frysas krävs det lite framförhållning, men den är enkel att göra.

En god regent

Om du fick möjlighet att regera över ett folk, hur skulle du tänka då? I Alfred Smedbergs saga ”De fyra prinsarna” får de fyra löfte om att styra över varsin del av ett rike. Prinsarna är mycket olika som personer och har olika tänkesätt kring regerandet över de vitt skilda delarna av riket.

Alfred Smedberg (1850-1925) var lärare och författare för barn och bodde i Väddåkra i Västergötland. Från 1890-talet publicerade han många sagor, dikter och humoresker i både böcker och tidskrifter. Ofta finns här inslag av tomtar, troll och häxor, vilka han fick höra om som barn. I berättelserna och dikterna märks hans kärlek till hembygden, humor och en varm religiositet. Mest känd är kanske julsången ”Tomtarnas julnatt” eller ”Midnatt råder”. Konstnären John Bauer har illustrerat flera av Smedbergs sagor.

Här följer en nedkortad version av ”De fyra prinsarna”, som kan läsas i sin helhet i sagosamlingen ”Sagor om Prinsar och prinsessor”. Receptet kommer efter sagan.

De fyra prinsarna

Det var en gång en kung. Hans rike var så stort att han inte visste hur stort det var och han tyckte att han inte kunde styra och ordna allt så bra som han ville. Fast han arbetade flitigt för sitt folk så fanns det ändå någon som inte fick vad han behövde. Eftersom han var en god kung ville han lösa problemet.

Kungen hade fyra söner: Agne, Götrik, Hubert och Roland, och han kom på att han skulle låta var och en av dem regera över en fjärdedel av riket. Själv skulle han regera som överkonung och se att allt gjordes på bästa sätt.

Prinsarna blev glada över att få något så ärofyllt att göra och kungen delade riket i fyra lika stora delar. Men eftersom alla delar inte var lika vackra eller lika goda, och folket i dem också var olika så tyckte kungen att det var svårt att dela upp dem så att varje del av riket fick den regent som folket behövde.

En del var rik och bördig, och där fanns både guld och silver. Folket var rika och åt ägg, smör och vetebröd tills de blev så tjocka att de knappt orkade gå.

Den andra delen var inte lika rik, men där fanns vacker natur, och folket älskade sagor och var det tappraste och ridderligaste folket i världen.

I den andra delen av riket fanns vacker natur, slott och borgar.

I den tredje delen var det alltid sommar och här växte fikon och mandel året om. Folket var lata och okunniga och slösade bort sin tid på lekar och dans.

Den sista delen var ett fattigt och ofruktbart land. Här fick människorna arbeta hårt för att överleva, men inga andra var lika trogna sin kung eller älskade sitt fosterland mer än de.

Även de fyra prinsarna var olika. Agne var girig och samlade på rikedomar, medan Götrik var stolt och förnäm och älskade fester och prakt. För Hubert var kunskaper och nyttigt arbete viktigt. Roland hade ett varmt hjärta. Han var en drömmare och poet som längtade efter att få göra något gott i faderns rike.

Kungen sade åt sönerna att gå ut och skaffa sig varsin flicka att gifta sig med, för hur skulle en kung kunna styra ett rike utan drottning? När kungen sedan hade sett hurdana drottningar de fått skulle han bestämma vem som skulle få vilken del av riket.

Agne ville söka sig den rikaste kungadottern så att han kunde få riket med guld och rikedomar. Götrik ville hitta den vackraste och stoltaste prinsessan så att han fick riket med vacker natur och många slott. Den tredje prinsen, Hubert, ville hitta den klokaste och mest arbetsamma flickan, prinsessa eller ej, och han skulle vara glad vilken del av riket han än fick.

Roland bestämde sig för att vänta tills de andra kom tillbaka. När de hade fått sina riken kunde han se vilken flicka som bäst skulle passa folket i det rike som blev över till honom.

Efter en månad kom Agne hem med den rikaste prinsessan i sju kungariken. Med den prinsessan var han säker på att få det land som skulle passa för en sådan drottning.

Götrik hittade en prinsessa som var både stolt och förnäm. Hon var översållad av diamanter och pärlor från huvud till fot, och det var allt hon ägde. Med den prinsessan trodde sig Götrik kunna få landet med de vackra parkerna och de fina slotten.

Kungen sade att de fick vänta tills alla bröderna hade gjort sina val. Hubert kom hem med en prinsessa som var så enkelt klädd att hon inte såg ut som en prinsessa. Hennes kloka ögon och stora förstånd gjorde att alla förstod att hon var mycket klok och kunnig. Hon var också mycket arbetsam. Hubert undrade vilket land fadern skulle tycka passa bäst för dem. Han var nöjd med vilket det än blev.

John Bauers illustration av en annan prins och en flicka. Ur "Prinsen utan Skugga" av Jeanna Oterdahl i "Bland tomtar och troll", 1910.

Eftersom kungen ville vänta tills alla sönerna hade varsin hustru så fick även den yngste, Roland, ge sig av.

– Måtte jag bara hitta någon som kan bli bra för mitt folk! sade han när han red ut genom stadsporten.

Han red till slott och borgar, och träffade flickor som var rika, vackra och förståndiga. Men ingen av dem var så god att hon skulle passa som mor till ett helt folk, tyckte han. Där han red genom skogen hörde han plötsligt en så vacker sång:

”Kom killingar mina, kom lammen små! Guds änglar er skydda för sorgen. Det lider mot kvällen och snart få vi gå hem till vilan i grevliga borgen”

Prinsen styrde hästen mot den vackra rösten och kom till en vacker blomsteräng där det gick får och betade. På en tuva satt en fager ungmö och sydde. Prinsen fick veta att hon var grevens dotter. Hon berättade att hon tyckte om att valla får så att hon fick sjunga, läsa och arbeta i ro. Och så tyckte hon så mycket om djuren.

Prinsen bad att få följa med till borgen och träffa hennes far, som var en ädel man. Det fick han och medan de gick frågade han flickan vem som lärt henne den vackra sången. Hon svarade att orden kommer av sig själva när hon ser Guds härliga verk i naturen.

– Jag vill sjunga om allt som är skönt och vackert, sade hon.

Precis som jag, tänkte prinsen.

Människor de mötte på vägen var alla så glada att möta riddardottern och hon hälsade varmt och vänligt på dem. När de kom till borgen blev prinsen väl emottagen och flickan gick till sina sysslor.

På natten väcktes Roland av en liten tomte. Han hade kommit för att berätta att prinsen nu hade funnit den han sökte. Roland undrade hur han kunde veta det. Tomten svarade att flickan är som en god mor för alla i borgen och med sin vackra sång ger hon hopp och tröst.

Nästa dag berättade Roland för greven vem han var och så anhöll han om flickans hand. När paret kom hem till slottet möttes de av jubel. Kungen kallade till sig sönerna för att ge dem varsitt rike.

Foto: S Hermann och F Richter

Agne och hans rika drottning fick det fattiga landet så att de skulle kunna dela med sig till folket och lindra deras nöd. Prinsen blev mörk i ansiktet av besvikelse, men han visste att han måste fullfölja sin fars önskan och så tackade han.

Kungen vände sig till Götrik och sade att han och hans drottning som är stolta och kloka ska få det rikaste landet, eftersom folket där behöver goda råd. Götrik tackade, även om han hade väntat sig ett annat rike.

Hubert och hans drottning som var kunniga och arbetsamma fick riket med de okunniga och lata invånarna så att de skulle kunna ge dem kärlek till kunskaper och arbete. Hubert var nöjd och tackade.

Roland fick det sagofyllda landet med många slott och borgar eftersom där finns många som kan behöva hans drottnings kärleksfulla vård, sade kungen. Roland tackade.

Delningen av rikena hade varit klok; alla blev belåtna och den gamle kungen fick leva sina sista dagar i glädje och frid.

Blåbärscheesecake

Till 6-8 personer

Mandelmjöl kan köpas färdigt, eller fås genom att mixa hela mandlar eller mala med handkvarn.

Det här behövs

Botten

1 dl syrat smör, ghee eller smör

4 dl mandelmjöl

1 msk honung

1 nypa oprocessat salt

Fyllning

4 dl syrad grädde, vispad grädde eller turkisk yoghurt

3 dl cream cheese

2 citroner, skalet

1 msk honung

Topping

4 dl blåbär

1 msk honung

1 tsk vaniljpulver

1 nypa oprocessat salt

1 citron, saften

Gör så här

Syrat smör Om man vill göra syrat smör: vispa kylskåpskall syrad grädde i en skål tills små klumpar börjar formas. Sänk då hastigheten och fortsätt tills allt har klumpat sig. Det blir också vätska, som man häller av och sparar.

Använd händerna för att arbeta ihop smöret. Skölj klumpen med iskallt vatten över en skål. Knåda och skölj tills vattnet är klart. Smaksätt sedan med salt och förvara det i en glasburk i kylskåpet.

Det går även att göra cream cheese själv med levande bakteriekultur. Häll då upp kefir i en silduk över en glasburk. Ställ burken i kylskåp 24 timmar. Vasslen som rinner ur kan man använda som starter vid syrning av grönsaker eller kvass.

Salta cream cheesen och förvara den i en glasburk i kylskåpet.

Botten Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till botten och rör ihop till en jämn smet.

Smörj en mindre springform eller brödform, eller klä med bakplåtspapper. Tryck ut smeten i botten och grädda i 6-7 minuter. Låt den svalna.

Fyllning Blanda ingredienserna till fyllningen och vispa. Häll fyllningen i formen och frys in.

Topping Blanda ingredienserna till toppingen i en kastrull och koka på låg värme i ungefär 15 minuter.

Ta ut cheesecaken och sprid blåbärssylten jämnt över den. Frys in.

Ta fram kakan ungefär 2 timmar innan servering och ställ i kylskåp.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading







Frusen blåbärscheesecake á la webbsidan Helande Mat. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Frusen blåbärscheesecake á la webbsidan Helande Mat. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”De fyra prinsarna” och lyxig blåbärscheesecake

Eva Sagerfors

Med sagan om prinsarna får vi fundera på vilka egenskaper som krävs för att kunna regera väl över ett folk. Till sagan bjuder vi på en frusen cheesecake med blåbär.

Den här goda kakan är gjord på hälsosamma ingredienser, som honung, mandlar, citron och blåbär. Receptet kommer från sidan Helande Mat som är specialiserad på tarmvänlig mat. Till fyllningen kan man antingen välja syrad grädde och hemgjord cream cheese (färskost) eller köpa turkisk yoghurt och färdig cream cheese. Eftersom kakan ska frysas krävs det lite framförhållning, men den är enkel att göra.

En god regent

Om du fick möjlighet att regera över ett folk, hur skulle du tänka då? I Alfred Smedbergs saga ”De fyra prinsarna” får de fyra löfte om att styra över varsin del av ett rike. Prinsarna är mycket olika som personer och har olika tänkesätt kring regerandet över de vitt skilda delarna av riket.

Alfred Smedberg (1850-1925) var lärare och författare för barn och bodde i Väddåkra i Västergötland. Från 1890-talet publicerade han många sagor, dikter och humoresker i både böcker och tidskrifter. Ofta finns här inslag av tomtar, troll och häxor, vilka han fick höra om som barn. I berättelserna och dikterna märks hans kärlek till hembygden, humor och en varm religiositet. Mest känd är kanske julsången ”Tomtarnas julnatt” eller ”Midnatt råder”. Konstnären John Bauer har illustrerat flera av Smedbergs sagor.

Här följer en nedkortad version av ”De fyra prinsarna”, som kan läsas i sin helhet i sagosamlingen ”Sagor om Prinsar och prinsessor”. Receptet kommer efter sagan.

De fyra prinsarna

Det var en gång en kung. Hans rike var så stort att han inte visste hur stort det var och han tyckte att han inte kunde styra och ordna allt så bra som han ville. Fast han arbetade flitigt för sitt folk så fanns det ändå någon som inte fick vad han behövde. Eftersom han var en god kung ville han lösa problemet.

Kungen hade fyra söner: Agne, Götrik, Hubert och Roland, och han kom på att han skulle låta var och en av dem regera över en fjärdedel av riket. Själv skulle han regera som överkonung och se att allt gjordes på bästa sätt.

Prinsarna blev glada över att få något så ärofyllt att göra och kungen delade riket i fyra lika stora delar. Men eftersom alla delar inte var lika vackra eller lika goda, och folket i dem också var olika så tyckte kungen att det var svårt att dela upp dem så att varje del av riket fick den regent som folket behövde.

En del var rik och bördig, och där fanns både guld och silver. Folket var rika och åt ägg, smör och vetebröd tills de blev så tjocka att de knappt orkade gå.

Den andra delen var inte lika rik, men där fanns vacker natur, och folket älskade sagor och var det tappraste och ridderligaste folket i världen.

I den andra delen av riket fanns vacker natur, slott och borgar.

I den tredje delen var det alltid sommar och här växte fikon och mandel året om. Folket var lata och okunniga och slösade bort sin tid på lekar och dans.

Den sista delen var ett fattigt och ofruktbart land. Här fick människorna arbeta hårt för att överleva, men inga andra var lika trogna sin kung eller älskade sitt fosterland mer än de.

Även de fyra prinsarna var olika. Agne var girig och samlade på rikedomar, medan Götrik var stolt och förnäm och älskade fester och prakt. För Hubert var kunskaper och nyttigt arbete viktigt. Roland hade ett varmt hjärta. Han var en drömmare och poet som längtade efter att få göra något gott i faderns rike.

Kungen sade åt sönerna att gå ut och skaffa sig varsin flicka att gifta sig med, för hur skulle en kung kunna styra ett rike utan drottning? När kungen sedan hade sett hurdana drottningar de fått skulle han bestämma vem som skulle få vilken del av riket.

Agne ville söka sig den rikaste kungadottern så att han kunde få riket med guld och rikedomar. Götrik ville hitta den vackraste och stoltaste prinsessan så att han fick riket med vacker natur och många slott. Den tredje prinsen, Hubert, ville hitta den klokaste och mest arbetsamma flickan, prinsessa eller ej, och han skulle vara glad vilken del av riket han än fick.

Roland bestämde sig för att vänta tills de andra kom tillbaka. När de hade fått sina riken kunde han se vilken flicka som bäst skulle passa folket i det rike som blev över till honom.

Efter en månad kom Agne hem med den rikaste prinsessan i sju kungariken. Med den prinsessan var han säker på att få det land som skulle passa för en sådan drottning.

Götrik hittade en prinsessa som var både stolt och förnäm. Hon var översållad av diamanter och pärlor från huvud till fot, och det var allt hon ägde. Med den prinsessan trodde sig Götrik kunna få landet med de vackra parkerna och de fina slotten.

Kungen sade att de fick vänta tills alla bröderna hade gjort sina val. Hubert kom hem med en prinsessa som var så enkelt klädd att hon inte såg ut som en prinsessa. Hennes kloka ögon och stora förstånd gjorde att alla förstod att hon var mycket klok och kunnig. Hon var också mycket arbetsam. Hubert undrade vilket land fadern skulle tycka passa bäst för dem. Han var nöjd med vilket det än blev.

John Bauers illustration av en annan prins och en flicka. Ur "Prinsen utan Skugga" av Jeanna Oterdahl i "Bland tomtar och troll", 1910.

Eftersom kungen ville vänta tills alla sönerna hade varsin hustru så fick även den yngste, Roland, ge sig av.

– Måtte jag bara hitta någon som kan bli bra för mitt folk! sade han när han red ut genom stadsporten.

Han red till slott och borgar, och träffade flickor som var rika, vackra och förståndiga. Men ingen av dem var så god att hon skulle passa som mor till ett helt folk, tyckte han. Där han red genom skogen hörde han plötsligt en så vacker sång:

”Kom killingar mina, kom lammen små! Guds änglar er skydda för sorgen. Det lider mot kvällen och snart få vi gå hem till vilan i grevliga borgen”

Prinsen styrde hästen mot den vackra rösten och kom till en vacker blomsteräng där det gick får och betade. På en tuva satt en fager ungmö och sydde. Prinsen fick veta att hon var grevens dotter. Hon berättade att hon tyckte om att valla får så att hon fick sjunga, läsa och arbeta i ro. Och så tyckte hon så mycket om djuren.

Prinsen bad att få följa med till borgen och träffa hennes far, som var en ädel man. Det fick han och medan de gick frågade han flickan vem som lärt henne den vackra sången. Hon svarade att orden kommer av sig själva när hon ser Guds härliga verk i naturen.

– Jag vill sjunga om allt som är skönt och vackert, sade hon.

Precis som jag, tänkte prinsen.

Människor de mötte på vägen var alla så glada att möta riddardottern och hon hälsade varmt och vänligt på dem. När de kom till borgen blev prinsen väl emottagen och flickan gick till sina sysslor.

På natten väcktes Roland av en liten tomte. Han hade kommit för att berätta att prinsen nu hade funnit den han sökte. Roland undrade hur han kunde veta det. Tomten svarade att flickan är som en god mor för alla i borgen och med sin vackra sång ger hon hopp och tröst.

Nästa dag berättade Roland för greven vem han var och så anhöll han om flickans hand. När paret kom hem till slottet möttes de av jubel. Kungen kallade till sig sönerna för att ge dem varsitt rike.

Foto: S Hermann och F Richter

Agne och hans rika drottning fick det fattiga landet så att de skulle kunna dela med sig till folket och lindra deras nöd. Prinsen blev mörk i ansiktet av besvikelse, men han visste att han måste fullfölja sin fars önskan och så tackade han.

Kungen vände sig till Götrik och sade att han och hans drottning som är stolta och kloka ska få det rikaste landet, eftersom folket där behöver goda råd. Götrik tackade, även om han hade väntat sig ett annat rike.

Hubert och hans drottning som var kunniga och arbetsamma fick riket med de okunniga och lata invånarna så att de skulle kunna ge dem kärlek till kunskaper och arbete. Hubert var nöjd och tackade.

Roland fick det sagofyllda landet med många slott och borgar eftersom där finns många som kan behöva hans drottnings kärleksfulla vård, sade kungen. Roland tackade.

Delningen av rikena hade varit klok; alla blev belåtna och den gamle kungen fick leva sina sista dagar i glädje och frid.

Blåbärscheesecake

Till 6-8 personer

Mandelmjöl kan köpas färdigt, eller fås genom att mixa hela mandlar eller mala med handkvarn.

Det här behövs

Botten

1 dl syrat smör, ghee eller smör

4 dl mandelmjöl

1 msk honung

1 nypa oprocessat salt

Fyllning

4 dl syrad grädde, vispad grädde eller turkisk yoghurt

3 dl cream cheese

2 citroner, skalet

1 msk honung

Topping

4 dl blåbär

1 msk honung

1 tsk vaniljpulver

1 nypa oprocessat salt

1 citron, saften

Gör så här

Syrat smör Om man vill göra syrat smör: vispa kylskåpskall syrad grädde i en skål tills små klumpar börjar formas. Sänk då hastigheten och fortsätt tills allt har klumpat sig. Det blir också vätska, som man häller av och sparar.

Använd händerna för att arbeta ihop smöret. Skölj klumpen med iskallt vatten över en skål. Knåda och skölj tills vattnet är klart. Smaksätt sedan med salt och förvara det i en glasburk i kylskåpet.

Det går även att göra cream cheese själv med levande bakteriekultur. Häll då upp kefir i en silduk över en glasburk. Ställ burken i kylskåp 24 timmar. Vasslen som rinner ur kan man använda som starter vid syrning av grönsaker eller kvass.

Salta cream cheesen och förvara den i en glasburk i kylskåpet.

Botten Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till botten och rör ihop till en jämn smet.

Smörj en mindre springform eller brödform, eller klä med bakplåtspapper. Tryck ut smeten i botten och grädda i 6-7 minuter. Låt den svalna.

Fyllning Blanda ingredienserna till fyllningen och vispa. Häll fyllningen i formen och frys in.

Topping Blanda ingredienserna till toppingen i en kastrull och koka på låg värme i ungefär 15 minuter.

Ta ut cheesecaken och sprid blåbärssylten jämnt över den. Frys in.

Ta fram kakan ungefär 2 timmar innan servering och ställ i kylskåp.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024