Modellen som tänkte bli dataingenjör: Så håller jag fötterna på jorden i glamourvärlden


Supermodellen Pooja Mors berättelse handlar om tillit, ihärdighet och en tro på sina instinkter.

Indiska Pooja Mor arbetar som modell i New York och har tagit den internationella modellvärlden med storm. Hon har gått på catwalken för kända märken som Calvin Klein, Alexander McQueen, Stella McCartney och Roberto Cavalli, med flera. Hon är 25 år, men hon är ingen genomsnittlig modell.

Pooja Mor. Foto: Ace Amir

Precis som många andra indiska unga kvinnor så fokuserade Pooja på att slutföra sina studier. Hon hade tänkt bli dataingenjör, och modellyrket fanns inte alls med i hennes plan. Karriären fick en rivstart när hon anordnade en skönhetstävling och en av hennes vänner anmälde henne för skojs skull.

Till hennes stora överraskning vann hon tävlingen “Clean & Clear Ahmedabad Times Fresh Face”. Det var 2012. Hon studerade färdigt och flyttade sedan till New Dehli för att prova på att arbeta som modell.

Dörren till den internationella arenan öppnade sig när en vän till henne, som representerar Elite NYC, delade en bild av henne på Instagram.

Livet som modell är både fysiskt och psykiskt krävande, och därför letade Pooja efter något som kunde hjälpa henne att hålla fötterna på jorden.

Det ledde till ett kontrakt 2015 och hon flyttade till USA.

Många tänker kanske att modellivet är glamoröst, men tittar man närmare så upptäcker man att det finns mer där än champagne och snygga båtar.

Pooja berättar att när man flyttar till nya miljöer och länder så tappar man sin trygghetszon. Även om man har flyttat mycket under flera år så kan det vara svårt att anpassa sig till nya kulturer, nya platser och ny mat. Livet som modell är både fysiskt och psykiskt krävande, och därför letade Pooja efter något som kunde hjälpa henne att hålla fötterna på jorden.

Foto: Privat

För tre år sedan kom hon i kontakt med qigong- och meditationsmetoden Falun Dafa, som har sin grund i principerna sanning, godhet och tålamod. I metoden finns en serie meditativa övningar, som stärker kroppen, och en morallära som fokuserar på att fylla sinnet med godhet och det som är positivt.

Pooja berättar att hon kommer i kontakt med sig själv när hon gör övningarna.

– Jag tar alltid tid för mig själv om morgnarna och gör Dafas övningar. Det är min tid, när jag kommer i kontakt med mig själv, och ser inåt. När jag växte upp i Indien höll jag på med yoga och meditation. Jag var ett barn, och jag gjorde det bara. Min familj är mycket för det andliga. Det gör att jag ser annorlunda på livet, säger hon.

Foto: Instagram/poojamor

Hon berättar att hon har blivit en bättre människa sedan hon började utöva Falun Dafa. Det är också hennes inspirationskälla. Tidigare, när hon befann sig i en svår situation, brukade hon leta efter fel hos andra och skylla på dem. Nu erkänner hon först sina egna fel och tillkortakommanden, och hon reflekterar över hur hon kan förbättra sig själv för att förändra situationen.

Pooja Mor vid en ljusvaka i New York för Falun Gong-utövare som har dött i förföljelsen i Kina. Foto: Benjamin Chasteen/The Epoch Times

Hon är mån om att få sin morgonstund för övning. Att öva, se inåt och leva efter sanning, godhet och tålamod, är hennes hemlighet för att hålla sig jordad.

Jag ser att människor här alltid är stressade över vad som ska hända. Jag tror att om man bara kan släppa det och bara följa sin väg, så blir det lättare.

Pooja Mor gör Falun Dafas femte övning. Foto: Benjamin Chasteen/The Epoch Times

– Jag ser att människor här alltid är stressade över vad som ska hända. Jag tror att om man bara kan släppa det och bara följa sin väg, så blir det lättare. Så om man verkligen kan leva varje sekund så kommer man att uppleva det vackra med livet på en mycket djupare nivå, säger hon.

– Följ ditt öde och var rotad i dig själv, avslutar hon.

 

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen

 

Fakta

falun dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.