Minst 16 döda i Kanadas värsta masskjutning
Minst 16 personer har dödats av en beväpnad gärningsman under en tolv timmar lång vansinnesförd i Nova Scotia i östra Kanada. Foto: Tim Krochak/AP/TT


Minst 16 personer har dödats i ett vansinnesdåd i Kanada.

I tolv timmar åkte en 51-årig gärningsman förklädd till polis runt och sköt skarpt mot människor i flera samhällen i provinsen Nova Scotia i östra delen av landet.

Polisen utreder om nedstängningen av landet kan vara ett motiv.

– Det här är en av de mest vettlösa våldshandlingar i vår provins historia, säger Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil.

Den 51-årige skytten, en tandtekniker, är död, bekräftar polisen, men hur han dog har inte offentliggjorts.

Körde polisliknande bil

Det hela började sent på lördagskvällen i det lilla samhället Portapique. Gärningsmannen körde vad som liknade en polisbil och vid minst ett tillfälle bar han delar av en polisuniform. Under natten åkte han sedan runt i Nova Scotia och sköt ihjäl minst 16 personer, varav en 23-årig polis. De första larmen om dådet handlade om skottlossning vid ett hus i Portapique.

– När polisen kom fram till platsen fann man flera dödsoffer såväl inne i huset som utanför, säger Chris Leather, befäl vid polisen i Nova Scotia.

Flera byggnader i samhället hade satts i brand och gärningsmannen gav sig in i en skottväxling med polisen. Först senare upptäcktes att mannen dödat fler personer på andra ställen.

Dödsiffran kan komma att stiga ytterligare i takt med att polisen kartlägger hans vansinnesdåd.

Motivet okänt

Under söndagsmorgonen lokal tid jagades 51-åringen av polisen längs en av provinsens mest trafikerade motorvägar. Färden slutade vid en bensinstation 3,5 mil norr om Halifax vid lunchtid, rapporterar lokala medier.

Det verkar enligt polisen inte finnas några kända kopplingar mellan skytten och åtminstone några av hans offer. Hans motiv är ännu okänt, men polisen misstänker inte i dagsläget att det handlar om ett terrorbrott, enligt CBC News.

– Faktumet att den här personen hade en uniform och en polisbil till sitt förfogande talar för att det här inte var en planlös handling, säger Chris Leather.

Dödligaste masskjutningen

Gärningsmannen jobbade på en tandklinik i Dartmouth och polisen utreder om masskjutningen kan kopplas samman med coronavirusutbrottet, eftersom karantänsreglerna i Kanada har tvingat icke-nödvändiga verksamheter att stänga tillfälligt.

Premiärminister Justin Trudeau säger att hans regering kommer att hjälpa invånarna i Nova Scotia "under tiden de läker såren från den här tragedin".

Masskjutningen är den värsta i Kanadas moderna historia. Landet har inte haft ett våldsdåd av den här storleken sedan en gärningsman sköt ihjäl 15 kvinnor i Montréal 1989.