Minst 8,3 miljarder ton plast har producerats på jorden sedan materialet togs i bruk i stor skala på 1950-talet. Merparten har slängts på soptippen eller i naturen, enligt en ny studie.
I studien, som publiceras i Science Advances, beräknar forskarna att över 4,9 miljarder ton, eller drygt 60 procent av all plast som har producerats, har kastats och ansamlats i haven, i sjöarna, i skogarna och på fälten.
Detta var läget för två år sedan, 2015. Om den nuvarande trenden fortsätter kommer 12 miljarder ton plast att ha slängts bort år 2050.
"Tusentals år"
Det motsvarar vikten av 35 000 byggnader av samma storlek som Empire State Building i New York, eller den samlade vikten hos 120 000 000 blåvalar.
– Plast bryts inte ner på något meningsfullt sätt. Så det plastavfall vi har genererat kommer att vara med oss i hundratals eller tusentals år, säger en av forskarna bakom studien, Jenna Jambeck vid University of Georgia i USA.
Hon och hennes kollegor bygger sin analys på internationella data över förbrukningen av råmaterial för plastframställning, i första hand råolja och naturgas.
Plastens triumftåg
De påpekar att situationen är anmärkningsvärd, med tanke på att plast inte använts särskilt länge, lite drygt 60 år. Men på den tiden har den ersatt många andra material och blivit allenarådande inom många områden.
I början på 1950-talet producerades cirka 2 miljoner ton plast årligen, år 2015 var produktionen nästan 400 miljoner ton, en årlig tillväxt med 8,4 procent.
Forskarna framhåller att mycket större mängder av den plast som produceras måste förbrännas eller återanvändas, annars blir läget ohållbart. Bara 12 procent av plastavfallet har bränts, och endast 9 procent har återanvänts sedan 1950.
Forskarna bakom studien har tidigare gjort beräkningar över hur mycket plastavfall som hamnar i oceanerna.
Kalkylen visade att 8 miljoner ton plast dumpades i haven år 2010. Idag är den siffran ännu högre.
(TT)