Väljarnas intresse för klimatfrågan ser ut att ha svalnat, men kanske kan den svåra torkan och skogsbränderna gynna Miljöpartiet (Mp) i höstens val. I ett politiskt utspel vill Mp satsa 500 miljoner om året på att hantera ”extrema väderhändelser”.
Miljöpartiet vill stödja klimatanpassningar med 500 statliga miljoner om året, så att den totala summan blir 750 miljoner, skriver Aftonbladet.
Klimatminister Isabella Lövin (Mp) räknar med att Sverige kan få ett varmare klimat framöver. En eventuell temperaturhöjning med 5-6 grader, som bland annat SMHI ritar upp som ett möjligt scenario, skulle leda till torka, bränder och skyfall.
– Vi måste se över vad vi har för kapacitet att stå emot den typen av extrema väderhändelser, säger Isabella Lövin till Aftonbladet.
Därför vill partiet öka det statliga stödet för klimatanpassningar, såsom att säkra vattenförsörjning, stärka byggnader och infrastruktur som hotas att förstöras vid extremt väder.
Mp vill också att Sveriges alla kommuner och landsting ska utforma krisplaner för hur de ska hantera ”onormalt” väder, såsom värmeböljor och extrema skyfall.
– Det sker nu en så kraftig ökning av väderhändelser att det går inte att blunda för att det här inte är normalt. Vart jag än kommer i världen pratar man om vädret – så här torrt har det aldrig varit eller så mycket har det inte regnat, säger Isabella Lövin till Aftonbladet.
Kritik från ungdomsförbundet
Lövin ser klimatfrågan som ”vår generations viktigaste utmaning”, men partiet har kritiserats av sitt ungdomsförbund, Grön ungdom, som inte tycker att Mp:s miljöpolitik är tillräckligt radikal.
– Många, inte minst unga, är oerhört engagerade i klimatfrågan, men det finns inget politiskt parti som möter upp det engagemanget, sade Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström (MP) till Svt den 22 maj.
Andra gröna ungdomar i samma artikel sade att Mp ”känns som ett mjäkigt parti” som tappat sina ideal och att det blivit ”lite grand utplånat av samarbetet inom regeringen”.
Men väljarnas intresse för klimatfrågan verkar har svalnat, även bland de yngre väljarna. Enligt en Novus-mätning den 4 mars hamnade miljö- och klimatfrågor på nionde plats bland de viktigaste frågorna. Som en jämförelse nämnde Svt:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson tiden inför EU-parlamentsvalet 2014, då 50 procent av väljarna tycket att klimat- och miljöfrågan var den allra viktigaste politiska frågan.
”Men ett valår är alltid känsligt för oväntade och plötsliga händelser i Sverige och omvärlden. En klimatkatastrof i vårt närområde skulle snabbt kunna förändra förutsättningarna helt inför valet. Många miljöpartister minns fortfarande säldöden 1988 som banade väg för partiets intåg i Sveriges riksdag,” skrev Mats Knutson i sin analys.
Och kanske kan den svåra torkan under maj månad vara gynnsam för Mp i valet. I en debattartikel i Aftonbladet den 2 juni kopplar Isabella Lövin ihop sina argument med maj månads höga temperaturer, som hon skriver i genomsnitt har ”legat 5-6 grader över det normala”. Hon skriver om skogsbränderna och bevattningsförbuden på grund av låga grundvattennivåer:
”Länge har konsekvenserna av klimatförändringarna beskrivits som något som sker i framtiden, eller långt borta från Sverige. Även om vi inte kan slå fast att just denna extremt varma maj månad i Sverige är ett direkt resultat av den globala uppvärmningen, påminner den oss om så många andra extrema väderhändelser på senare tid,” skriver Isabella Lövin.