Varje vår rastar tusentals svanar vid sjön Tysslingen i Örebro län. Men den ovanligt milda vintern kan göra att fåglarna istället söker föda på åkermarker, där de ställer till med stor skada för bönderna.
Svanrasten tar snart sin början – det årliga spektaklet när upp till 10 000 sångsvanar stannar vid Tysslingen för att ta rast på sin långa färd norrut. I år väntas de första svanarna komma till sjön sista helgen i februari. Rasten pågår mellan fyra till sex veckor och när flödet är som störst kan betraktaren skymta över 5 000 fåglar.
Men den milda vintern påverkar svanarnas flyttmönster.
Sjön fungerar som ett riktmärke för fåglarna som anländer från Danmark och västkusten, förklarar Lars Borgström, verksamhetsledare för Naturens teater vid Tysslingen.
– Att de stannar här beror mycket på att Norrlandsgränsen går här vid förkastningsbranten. Norr om där brukar det vara snö kvar ganska länge.
– Nu börjar snön uppe vid norra Dalarna någonstans. Det förvirrar fåglarna en del, säger han.
Barmarken gör att svanarna kan missa Tysslingen och istället söka mat vid åkermarker, till böndernas förtret.
– Då blir det problem. Det de inte äter trampar de ner. Nu är det ganska fuktigt i marken och då blir det gyttjigt, säger Borgström.
Fåglarna lämnar också spillning i åkrarna, något som kan förstöra skörden.
Försök görs för att lindra skadan. Det finns utfodringsplatser vid Tysslingen där svanarna matas, en åtgärd som hjälper till att hålla fåglarna borta från kringliggande åkrar enligt Viltskadecenter.
(Linus Svensson/TT)