Meditation påverkar förmågan att bearbeta känslor
Meditationer ses traditionellt som ett sätt att kunna se igenom distraktioner och saker man är fäst vid som griper tag i ens uppmärksamhet. Foto: Tobias Elvhage


Förr associerades meditation ofta med munkar och lärda män som befann sig på en inre resa mot upplysning. Idag är meditation tillgänglig för alla och allt fler söker det lugn och den klarhet som inre stillhet kan ge.

Meditation är en uråldrig utövning där tonvikten läggs vid inre fokus. Studier visar att vanan att meditera kan få oss att bearbeta känslor snabbare och lugnare. Något som har hjälpt till att popularisera meditation är att det nu finns bevis för dess positiva effekter. Under större delen av 1900-talet var vetenskapen skeptisk till det här området, men på senare år har flera studier kunnat bekräfta och verifiera en del av meditationens fördelar.

Ta till exempel yoga, en av de mer utförligt studerade formerna av meditation. Det var tidigare en aktivitet i periferin, men nu finns yogastudior praktiskt taget överallt. Medan många intuitivt har dragits till yogan så har andra uppmuntrats av vetenskapen att prova. Idag har forskare samlat tillräckligt med tillförlitliga bevis för att läkare ska kunna rekommendera yoga till sina patienter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!