loadingMånga livsmedelsbutiker är inte förberedda på kris, enligt Mårten Tenne, ordförande för Livsmedelshandlarna Arkivbild. Foto: Chris Anderson/TT
Många livsmedelsbutiker är inte förberedda på kris, enligt Mårten Tenne, ordförande för Livsmedelshandlarna Arkivbild. Foto: Chris Anderson/TT
Inrikes

Mataffärer inte rustade för höjd beredskap

TT

För att svenskar ska kunna ha mat på bordet även under en eventuell kris eller krig, krävs det bland annat att livsmedelsbutikerna har en höjd beredskap. Något branschen i stort inte förberedd på, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mårten Tenne, handlare i Nyköping och ordförande för Livsmedelshandlarna, säger till radion att det första att tänka på är energi – om butiken har ett batteri eller någon form av dieselaggregat för att kunna hålla kylar och frysar i gång.

– Det är relativt ovanligt, för det är stora investeringar.

Men butiker i stort saknar även varulager, och varor som mjölk och frukt omsätts dagligen.

– Lagren är på vägen, och funkar inte vägen – alltså transporten och logistiken – då gäller att det finns en plan för vilka butiker som ska få vilka varor. Och vilka varor är det som vi verkligen behöver bunkra för att klara överlevnad? säger Mårten Tenne till Ekot.

Enligt radion pågår just nu en utredning om en ny livsmedelsberedskap där det bland annat ses över om de går att öka robustheten hos vissa butiker. Bland annat sneglar man på Finland där vissa butiker har avtal med staten om att vara beredskapsbutiker. I praktiken innebär det att dessa butiker vid händelse av krig inom tre dygn ska få säkra leveranser av de viktigaste varorna.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMånga livsmedelsbutiker är inte förberedda på kris, enligt Mårten Tenne, ordförande för Livsmedelshandlarna Arkivbild. Foto: Chris Anderson/TT
Många livsmedelsbutiker är inte förberedda på kris, enligt Mårten Tenne, ordförande för Livsmedelshandlarna Arkivbild. Foto: Chris Anderson/TT
Inrikes

Mataffärer inte rustade för höjd beredskap

TT

För att svenskar ska kunna ha mat på bordet även under en eventuell kris eller krig, krävs det bland annat att livsmedelsbutikerna har en höjd beredskap. Något branschen i stort inte förberedd på, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mårten Tenne, handlare i Nyköping och ordförande för Livsmedelshandlarna, säger till radion att det första att tänka på är energi – om butiken har ett batteri eller någon form av dieselaggregat för att kunna hålla kylar och frysar i gång.

– Det är relativt ovanligt, för det är stora investeringar.

Men butiker i stort saknar även varulager, och varor som mjölk och frukt omsätts dagligen.

– Lagren är på vägen, och funkar inte vägen – alltså transporten och logistiken – då gäller att det finns en plan för vilka butiker som ska få vilka varor. Och vilka varor är det som vi verkligen behöver bunkra för att klara överlevnad? säger Mårten Tenne till Ekot.

Enligt radion pågår just nu en utredning om en ny livsmedelsberedskap där det bland annat ses över om de går att öka robustheten hos vissa butiker. Bland annat sneglar man på Finland där vissa butiker har avtal med staten om att vara beredskapsbutiker. I praktiken innebär det att dessa butiker vid händelse av krig inom tre dygn ska få säkra leveranser av de viktigaste varorna.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024