På lördagen gick tusentals volontärer ut och plockade skräp i samband med den nordiska aktionen Kusträddardagen som anordnas av Håll Sverige rent, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Eva Blidberg var en av de 60 personer som hade samlats på Syd-Långö utanför Strömstad för att plocka skräp.
– Det är cirka 80 fyllda säckar, mest plast i. Dunkar, korkar och mycket platsrep, säger hon till tv-kanalen.
Plast i haven har blivit ett stort globalt miljöproblem. Regeringen har beslutat om ett förbud att använda mikroplast i vissa kosmetiska produkter och man vill ge bidrag till kommuner som hjälper till att städa bort plast från Sveriges havsstränder.
Epoch Times skrev tidigare också att regeringen i Storbritannien kommer att satsa 77 miljoner kronor på att bekämpa nedskräpningen av plast i haven.
70 procent av allt skräp som man hittade i svenska stränder under 2017 bestod av plast. Håll Sverige rent skriver i en rapport att över ”79 000 ton plast flyter omkring i havet mellan Kalifornien och Hawaii, i ett område som är över 1,6 miljoner kvadratkilometer”.
– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.
Kusträddare i full gång. Härlig dag med stort engagemang, men sorgligt med allt skräp. #kusträddare pic.twitter.com/97Hgge3bfB
— Håll Sverige Rent (@HallSverigeRent) 5 maj 2018
Mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall hamnar i haven och stränderna varje år. Det vanligaste skräpet på Sveriges stränder är plastfragment. Men även fimpar, plastpåsar och förpackningar av olika slag är vanligt förekommande.
– Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.
När det var skräpdykets dag i Lysekyl förra året på hösten samlade dykare in 600 kilo skräp på en timme, uppger TT.
We are clogging up one of the earth’s greatest natural resource with harmful plastic and – for the sake of this and future generations – we must take action now #CHOGM18 https://t.co/jRCsXcsKYK pic.twitter.com/QdQbSkKbxk
— Theresa May (@theresa_may) 19 april 2018