Många kommuner har gjort besparingar inom skolan
Många skolor har gjort besparingar i år. Foto: Epoch Times-arkivbild


Under 2019 har hälften av Sveriges kommuner gjort besparingar inom skolan. Samtidigt har det blivit färre personal räknat per elev i var fjärde kommun. Det visar en undersökning som Sveriges Radio P4 har gjort.

En enkät skickades ut till skolcheferna i landets kommuner. 262 av 290 svarade. 151 av dem svarade att de har behövt genomföra besparingsåtgärder.

Trots detta tror skolcheferna att grundskolan inte kommer att kunna hålla sin budget.

– Under 2019 återstår nu att vi ska hitta igen sex miljoner. Men det är snart slut på 2019, säger Lena Hallquist, chef för utbildningsförvaltningen i Ljusdal, till Sveriges Radio.

Tre av fyra skolchefer bedömer samtidigt att det är mycket eller ganska sannolikt att man även nästa år behöver göra besparingar inom grundskolan.

Varannan skolchef tror också att det kommer att leda till att man minskar antalet personal per elev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.