Gråsälarna längs Östersjö- och Bottenhavskusten har blivit magra. Nu varnar både forskare, fiskare och jägare om att sälarna har svårt att hitta mat, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.
– Sälen blir magrare och magrare och vi har sett bilder nu där sälen är fruktansvärt mager, säger Magnus Appelberg, senior forskare vid Kustlaboratoriet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till radion.
Födobristen kan bero på överfiske, att sälstammen är för stor för den mat som finns eller på någon annan obalans i ekosystemet. Bristen på mat kan leda till att sälen söker sig längre in i skärgården.
Enligt säljägaren Anna-Carin Westling är även kutarna magra.
– De ligger som remmar ute där och man ser att det fattas mat, det är bara så, säger hon till SR.
– Jag tror att vi kommer att få en säldöd, en plågsam död för sälar.
Biologen Pav Johnsson menar å andra sidan att man inte bör dra för snabba slutsatser om de magra sälarna. Till P4 Kalmar säger han att arten har gått framåt under millenniet – det är en stor population.
– Normalt sett så brukar inte en långsam tillväxtprocess av en art leda till att de plötsligt blir jättemagra, säger säger Pav Johnsson till P4 Kalmar och fortsätter:
– Utan det brukar visa sig i att de inte lyckas få fram ungar i första hand.
(TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.