Beskyddarverksamhet är en problematik som har varit känt i flera år i Järvaområdet i Stockholm och på andra platser i landet. Handlare och företagare uppmanas att regelbundet betala en viss summa pengar. Annars utsätts de för skadegörelse eller våld. Få vågar dock göra en polisanmälan.
Jörgen Larsson, polis i Rinkebyområdet, har varit verksam här i tre år. Polisen finns där för att skapa närvaro och relationer, men man ”får information under bordet” eftersom ingen vågar anmäla, säger han till TV4.
Tv-kanalen säger att det inte är ovanligt i området med butiksrån, inbrott, öppen narkotikaförsäljning vid entréerna och företagare som inte längre kan teckna försäkringar. Den senaste tiden har även beskyddarverksamhet eller maffiahot dykt upp.
– Det kan vara flera kriminella ungdomar gentemot en näringsidkare till exempel. Och där man helt enkelt uttrycker att om man vill skydda sin verksamhet så ska man betala pengar, säger Jörgen Larsson till TV4.
Inga företagare vill dock berätta för tv-kanalen. Inte heller vill man vara med på bild av rädsla för att gängen ska tro att man har pratat.
Polisen kan dock inte göra så mycket åt problemet eftersom ingen vågar göra en anmälan. Enligt Larson har man hittills bara fått in en enda anmälan.
– Vi har ett ärende där vi har haft ganska bra uppföljning. Annars så har vi inga öppna polisanmälningar. Jag tänker att det är jätteproblematiskt.
Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva, säger till Aftonbladet att det är antal företag som har blivit utsatta för utpressning.
– Många gånger är det en svår situation för restaurangen eller handlaren och generellt så vill man inte höra av sig till polisen, utan man vill försöka lösa det här själv, säger han.
Han menar att det är svårt att få kännedom hur stort problemet är eftersom det här är en brottslighet som man generellt inte vill berätta om.