Brandläget är mycket allvarligt, enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Nu stiger temperaturerna, och brandrisken ökar till extrema nivåer även i landets södra delar. Samtidigt står det klart att ytterligare internationell hjälp är på väg.
– Det vi ser här nu framöver är att riskerna även når extrema nivåer för Mälardalen och södra Sverige, säger Britta Ramberg, operativ chef för MSB, till TT i samband med en presskonferens på måndagsförmiddagen.
För närvarande rasar 22 svårare bränder runtom i landet. Fyra av dessa, bland annat den i Ljusdal, berör mycket stora ytor och där är extra svårt att säga när bränderna kan tänkas vara släckta.
– Det är svårt att göra en prognos där, det tar tid helt enkelt. Det är därför man prioriterar att begränsa spridningen och skadeverkningarna. Det beror också mycket på hur vädret blir framöver, skogsbränder av den här typen är oförutsägbara, de kan ta ny fart och börja sprida sig på nytt, säger Britta Ramberg.
MSB prioriterar nu att se över vad det finns för resurser i landet och säkerställa att de resurser som finns nationellt och som kommer in utifrån hamnar på de platser där de allra bäst behövs. I Ljusdal kommer ett basläger att upprättas.
Sverige har även tagit emot hjälp från länder i EU och i dagarna anländer ytterligare resurser från internationellt håll.
– Vi har tackat ja till brandbekämpningsplan från Portugal, som kommer hit inom de närmsta dagarna. Då får vi se var de behövs som mest, säger Britta Ramberg.
Länsstyrelsen tar över
I samråd med länsstyrelsen har Ljusdals kommun kommit fram till att länsstyrelsen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten, berättar Per Bill, landshövding i Gävleborgs län vid en pressträff.
Det här är andra gången som detta sker. Första gången var under skogsbranden i Västmanland 2014.
– Det här är inget hastigt beslut, utan det här är ett beslut som har växt fram, säger Per Bill och berömmer det arbete som Ljusdals kommun har gjort.
Vi fajtas med den största branden i modern tid. Det är en riktig best, säger han.
Enligt räddningsledare Robert Strid i Ljusdal är situationen i Enskogen mest kritisk.
– Vi har haft brandspridning i vissa delar av brandområdet. Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger Robert Strid.
Portugisiska plan på väg
I Dalarna har natten inneburit ett något lugnare läge än tidigare.
– Natten har varit lugn. Vi har rätt få öppna brandhärdar och enstaka pyrande bränder. I dag kommer två av brandplanen hit, ett på förmiddagen och två på eftermiddagen. Dessutom kommer vi att få hjälp av sju helikoptrar, två av dem kommer in från Norge, säger Emma Jidemyr vid Dalarnas räddningstjänst.
Under dagen kommer brandflygen att fortsätta i Ljusdalsområdet. Dessutom kommer plan att skickas till Dalarna och branden i Trängslet.
På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län.
Den polska enheten, som färdats genom landet från skånska Trelleborg sedan lördagsförmiddagen och mötts av hejarop från folk på vägen, kommer att stanna i Sverige i en vecka till att börja med.
(Emma Gyllestad/TT)
(Johanna Cederblad/TT)