M protesterar mot minskade jobbkrav för ensamkommande
Moderaterna protesterar mot minskade jobbkrav för ensamkommande. Foto: John Moore/Getty Images


Moderaterna vill stoppa regeringens förslag att ändra reglerna så att det blir lättare för ensamkommande, som omfattas av gymnasielagen, att stanna i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Redan nästa vecka vill regeringen ändra reglerna så att kraven på att skaffa jobb och försörjning efter avklarat gymnasium lättas upp. För närvarande är kravet att hitta ett fast jobb som varar i två år inom sex månader. I det nya förslaget, som är tänkt att träda i kraft redan den 3 december, har de ett år på sig att skaffa ett jobb som varar i ett år för att få stanna permanent i Sverige.

Men moderaterna protesterar mot förslaget och vill via riksdagen förmå regeringen att dra tillbaka planerna. De hoppas att snabbt få med sig en majoritet i riksdagen.

– Regeringen forcerar nu fram på egen hand förändringar som gör det lättare för vuxna män som inte har asylskäl att få stanna här i Sverige. Samtidigt som vi ser att behovet i världen är enorm. Det innebär ju att man prioriterar de som inte har skyddsskäl framför exempelvis kvinnor och barn, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till radion.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.