Ensamkommande får mer tid för att hitta jobb
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och migrationsminister Morgan Johansson (S) när de i oktober bland annat presenterade de nya reglerna för ensamkommande. Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT


Reglerna ändras nu för ensamkommande unga som vill stanna permanent i Sverige. De behöver inte längre hitta ett jobb som varar i två år för att visa att de kan försörja sig själva, utan det räcker med ett år.

Dessutom förlängs tiden som de har på sig att hitta ett jobb efter avslutade studier. I dag gäller sex månader, men i regeringens förslag förlängs söktiden till ett år.

Lättnaderna beror på att det har blivit mycket svårare att hitta ett jobb under pandemin.

Förändringarna är också ett resultat av tidigare förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur Migrationskommitténs betänkande ska hanteras framöver. MP fick då igenom ett antal krav som bland annat underlättar för ensamkommande.

För dem som avslutade sina studier i somras börjar nu tiden löpa ut och reglerna måste ändras snabbt om de ska ha någon nytta av dem. Därför skickas förslaget på snabbremiss och tanken är att reglerna ska gälla redan från den 3 december.

(TT)