Allt är klart för att Stefan Löfven (S) ska bli vald till statsminister. En ny regering väntas tillträda på måndag.
De många försöken att få till en ny regering ser nu ut att vara över efter 129 dagar.
– Det har varit en höst som ingen annan i svensk politik. Jag kunde inte tro att det skulle bli så här svårt och så här utdraget, säger riksdagens talman Andreas Norlén.
Han har nu föreslagit att riksdagen väljer Socialdemokraternas Stefan Löfven till Sveriges näste statsminister. Omröstningen hålls på fredag.
V släpper fram
Löfvens väg till regeringsmakten öppnades på onsdagen efter att Vänsterpartiet meddelat att man släpper fram honom som statsminister.
Löfven kommer nu att åter bilda regering med Miljöpartiet. Vilka som blir ministrar avslöjas på måndag. Då ska även regeringsförklaringen läsas upp.
Den nya rödgröna regeringen ska samarbeta med Centern och Liberalerna om statsbudgeten och över 70 andra frågor. De finns nedtecknade i det så kallade januariavtalet.
– Det finns många problem och utmaningar att ta itu med, säger Löfven.
Som en försmak av den kommande regeringsförklaringen pekade han bland annat på en mer tillgänglig vård och kortare köer, mer resurser till välfärden, fler poliser, ett starkare försvar, klimatinvesteringar och att landets skolor ska bli mer likvärdiga.
"Är pulveriserad"
Det var in i det sista oklart om V skulle släppa fram Löfven. V är kritiskt till att partiet, enligt en klausul i januariavtalet, ska utestängas från inflytande över den politiska inriktningen.
Den formuleringen är fortfarande kvar, men V-ledaren Jonas Sjöstedt hävdar att den inte gäller.
– Den har redan pulveriserats, den är borta, säger Sjöstedt.
TT: Men den finns ju kvar på pappret?
– Det är också det enda stället där den finns kvar, säger Sjöstedt.
V-ledaren är nöjd med att Löfven klargjort att S kommer att kunna samarbeta med V i frågor som inte omfattas av januariavtalet. Det har C och L inget problem med.
Enligt C-ledaren Annie Lööf får V inget inflytande över den politiska inriktningen, eftersom partiet "krokas av" från budgetsamarbetet.
Moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Thor Busch, som båda hoppats på en borgerlig regering, tycker att C och L blivit lurade av S.
Inga garantier
Jonas Sjöstedt är också nöjd med att Löfven lovat att stå upp för de reformer V, S och MP enades om under förra mandatperioden.
– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer jag tycker är bra, säger Löfven.
Flera V-reformer har rivits upp efter att riksdagen i december klubbade igenom M och KD:s budget. Till exempel avdrag för fackföreningsavgiften.
Sjöstedt får inga garantier för att de reformerna ska återinföras. Löfven hänvisar till att det bestäms i budgetförhandlingar mellan MP, C och L under mandatperioden. Det bestäms också av konjunkturen och om det finns pengar.
Löfven har vägrat att göra några som helst ändringar i uppgörelsen för att tillfredställa V.
– Det är överenskommelsen som gäller. Då ska den uppfyllas, säger han.
Fälla regeringen?
V ville framförallt ha bort punkterna om att marknadshyror ska införas för nybyggda lägenheter och att arbetsrätten och turordningsreglerna ska ändras.
Sjöstedt varnar Löfven för att lägga fram de två förslagen.
– Då är vi beredda att fälla den här regeringen. Det är ett misstroendelöfte. Vi sätter upp gränser för vad Stefan Löfven får göra, säger Jonas Sjöstedt.
I ett sådant läge kan han få stöd för att fälla regeringen tillsammans med M, KD och SD.
– Vi kommer inte att rädda kvar en regering som aldrig borde ha tillträtt, om den hotas med att avsättas, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
Det kommer dock sannolikt att dröja ett par år innan de två kontroversiella förslagen kan hamna på riksdagens bord. Först ska de utredas.
(Peter Wallberg/TT)
(Maria Davidsson/TT)