Stefan Löfven (S) varnar för konsekvenserna om Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, som han kallar servettskiss, går igenom i riksdagen. Sker det borde kanske M-ledaren Ulf Kristersson åter prövas i en statsministeromröstning, enligt Löfven.
– Om en budget går igenom i morgon i Sveriges riksdag, som har stöd från den största konstellationen, M, KD och SD, så är det inte helt ologiskt att pröva den tanken också, säger Löfven till journalister på väg in till Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Löfven tillägger dock att han accepterar att själv gå upp i en statsministeromröstning om riksdagens talman föreslår honom.
Riksdagen ska på onsdagen besluta om Sveriges statsbudget för 2019. Regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. Det väntas få stöd av SD.
– Nu närmar vi oss ett läge som jag varnat för under hela hösten. Det är ett läge där SD får ett direkt avgörande inflytande på svensk politik, säger Löfven.
Många drabbas
Han varnar för att många människor kommer att drabbas av det politiska innehållet, men också för att M:s och KD:s förslag inte är tillräckligt genomarbetat.
– Den reservation som riskerar att gå igenom i riksdagen i morgon (onsdag) är en servettskiss. Man kan inte styra landet på en servettskiss, säger Löfven.
Han uppger att en budget måste arbetas fram "väldigt strukturerat och systematiskt" för att det ska fungera gentemot myndigheterna.
– Det kommer att uppstå en mängd frågor om vad det kommer att få för konsekvenser. Det är frågor som de som får igenom sin reservation inte kommer att kunna svara på, säger Löfven.
Neddragningar väntar
Han uppger att M och KD kommer att bli svaret skyldig om vilka neddragningar som väntar.
– Jag tycker att det är ansvarslöst, säger Löfven.
Han påpekar att partierna tidigare i höst var överens om principerna för en övergångsbudget och är kritisk till att M och KD ändå lägger fram ett eget förslag.
Enligt Löfven ger övergångsbudgeten bästa möjlighet för kommande regering att genomföra sin ekonomiska politik genom att lägga en ändringsbudget senare.
(Peter Wallberg/TT)