Centerpartiet kommer att rösta nej till S-ledaren Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen. Men Liberalerna har inte bestämt sig än.
Samtidigt säger C och L att de inte tänker rösta på regeringens budget. Det gör att M-KD-förslaget ser ut att vinna.
– Vi valde att ge Socialdemokraterna en sista chans. Under de sista fem dygnen har vi arbetat dag och natt för att ett sådant samarbete ska komma till stånd, säger Annie Lööf på en pressträff.
– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete.
Liberalerna har dock fortfarande inte fattat något beslut i frågan.
"Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Beslut i dessa frågor är planerade till Liberalernas partiråd tisdag eftermiddag", skriver L-ledaren Jan Björklund i en kommentar till TT.
För stora skillnader
Lööf räknar upp de olika reformkrav C ställt på S, bland annat en grön skatteväxling och reformer av bostadsmarknaden och arbetsrätten.
– Vi har nått framsteg i en del sakpolitiska frågor, men det kvarstår alltför stora skillnader för att C ska medverka till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger hon.
Enligt Lööf är Socialdemokraternas löften vaga och oprecisa, med skrivningar som inte förpliktigar till något. S har, enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.
Hon hävdar att S inte alls har velat gå C till mötes när det gäller arbetsrätt och inträdesjobb.
Lööf beklagar att S inte har tagit möjligheten till ett brett blocköverskridande samarbete.
– Nu har jag gjort allt jag kan och prövat alla möjligheter som finns under tre månaders tid, säger Annie Lööf.
– Nu måste andra partier, inte minst de två stora, S och M, ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering.
Tror inte på extra val
Lööf hävdar också att S lyssnat för mycket på Vänsterpartiet.
– Det är problematiskt när Vänsterpartiets kravlista är uppfylld, men inte Centerpartiets, säger hon.
Lööf tror inte på ett extra val, trots de hårda låsningarna. Hon konstaterar också att riksdagen ännu inte ens har genomfört två statsministeromröstningar, och det krävs fyra misslyckade för att hålla ett extra val.
– Jag utgår ifrån att många, inklusive undertecknad, vill vara konstruktiva och kompromissvilliga för att Sverige ska få en ny regering, säger hon.
I dag ska också S-ledaren Stefan Löfven rapportera till talmannen Andreas Norlén hur hans regeringsförhandlingar går. Därefter väntas talmannen kommentera nästa steg i regeringsbildningen – statsministeromröstningen om Löfven.
Parallell budgetstrid
Parallellt med regeringsförhandlingarna pågår slutbehandlingen av nästa års statsbudget inför budgetomröstningen på onsdag.
Varken C eller L tänker rösta på regeringens övergångsbudget. Det innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag, med stöd av Sverigedemokraterna, ser ut att vinna mot regeringens.
– Det är klart att skulle något hända i regeringsfrågan så kan det ändra vårt agerande, men som det ser ut just nu kommer vi att rösta på vår egen budget och sedan lägga ned våra röster i den avslutande omröstningen, säger L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.
Strax efter beskedet om att Centern tänker rösta nej till Löfven som statsminister kommenterade både Miljöpartiet och Vänsterpartiet beskedet.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att han "beklagar att Centerpartiet inte har orkat ta ansvar och göra en överenskommelse med S och MP om en ny regering ledd av Stefan Löfven. Vänsterpartiet har velat bidra till en sådan överenskommelse", skriver Sjöstedt.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin skriver att "vi är besvikna. Det här handlar ytterst om att ta ansvar för landet". De avslutar med att uppmana Centerpartiet till att "stå fast vid löftet att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna".
(TT)