Statsminister Stefan Löfven kommer att skriva under FN:s migrationsramverk, ”Global Compact for Life, Orderly and Regular Migration”. UD har sagt att avtalet ”utgör för svensk del ett balanserat dokument”, skriver Expressen.
Fler länder har redan sagt att man inte kommer att skriva under det kritiserade avtalet, däribland USA, Australien, Österrike, Polen, Tjeckien, Kroatien, Bulgarien och Ungern.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz menar att det ”hotar landets självbestämmande och suddar ut gränserna mellan legal och illegal migration”.
Polen har kritiserat ramverket och menar att det inte garanterar landets säkerhet och kan ”dessutom ge incitament till illegal invandring”.
Frågetecken
Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Johan Forsell, kräver att regeringen kommer till riksdagen och redogör för förhandlingarna.
– Det är möjligt att regeringen har gjort vad man behövt göra, men det är märkligt att oppositionen inte fått någon information, säger han till tidningen.
Moderaterna har ännu inte tagit ställning till om man kommer att skriva under. Samtidigt säger Forsell till Expressen att det finns frågetecken och det finns risker att ”avtalet blir tvingande på sikt”.
Sverigedemokraterna har sagt nej till ramverket. Partiets migrationspolitiska talesperson, Paula Bieler, menar att det ”är spretigt, otydligt och svåröverblickbart”.
Tidigare skrev ledarskribenten, Carolin Dahlman, på Kristianstadsbladet, att avtalet ”är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare”.
”Det behövs verklighetsanknytning i migrationsdebatten – inte fler svulstiga världsfrånvända papper.”
Regeringen välkomnar avtalet
Migrationsminister Heléne Fritzons pressekreterare skriver i ett mejl till Expressen att ”Sverige har uttryckt stöd för ramverket”.
Justitiedepartementet har bekräftat att regeringen kommer att skriva under och man ”välkomnar den balanserade sluttexten och har för avsikt att ge stöd till migrationsramverket”.
”Syftet med migrationsramverket är att på internationell nivå lägga grunden för bättre tillvaratagande av möjligheter samt stärkt hantering av utmaningar kopplade till internationell migration”, skriver man på regeringens webbsida.
Avtalet innebär bland annat att förbättra säkra, ordnade och reguljära migrationsvägar. FN vill också att familjeåterförening ska underlättas. Den som förs till ett land av en flyktingsmugglare ska få stanna. Samtidigt vill man ha ett samarbete med medlemsländerna för att stoppa flyktingsmugglingen och människohandeln.
Enligt regeringen kommer inte ramverket att påverka ”staters möjlighet att besluta om exempelvis uppehållstillstånd, viseringar och gränsfrågor”.
Regeringen anser också att ”reguljär migration utgör en stor potential för ekonomisk och social utveckling”. Man anser att det råder brist på arbetskraft inom flera sektioner på den svenska arbetsmarknaden. Man menar därför att arbetskraftsinvandring ”bidrar till att möta denna efterfrågan”.
FN:s migrationsramverk kommer att antas vid en konferens i Marrakech i Marocko den 10–11 december 2018. Antagandet kommer att ske genom omröstning. När dokumentet väl är godkänt kommer det att skickas till FN:s generalförsamling där det formellt kommer att antas som en kort resolution i december 2019.