Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven anser att Sverige inte kan återinföra regler som gör det lättare att få asyl igen. Han hävdar, i P1:s partiledarintervju, åter att det var Alliansregeringens lagstiftning som bäddade för flyktingströmmen hösten 2015, trots att hans egen regering accepterade den.
– Vi borde ha varit hårdare mot den lagstiftningen, säger Löfven som ändå godtog den eftersom det var en förutsättning för att regeringssamarbetet med Miljöpartiet.
Löfven försvarar sig med att ingen vid valet 2014 kunde förutse flyktingkrisen.
Löfven säger att det inte kan bli tal om att återinföra asylskäl om ömmande omständigheter för att få stanna, något som både Vänsterpartiet. Miljöpartiet och några Allianspartier vill.
– Sverige kan inte ha en mer generös lagstiftning än omgivande länder, säger Löfven.
Samtidigt har regeringen drivit igenom en lag som ger uppemot 9 000 ensamkommande unga en ny chans att söka uppehållstillstånd.
– Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger Löfven och tillägger att det var tvunget att göra något eftersom de ensamkommande hade fått vänta så länge. Men regeringen hade velat kunna förbereda lagen, som nu utmanats i domstolsprocesser och inga beslut kan tas.
– Den tillkom rätt hastigt, säger Löfven.
(Lars Larsson/TT)