Linkedin blockerar Epoch Times medarbetare i Kina
Kina tvingar plattformar till censur
Linkedin:s logotyp på en mobiltelefon. Innan årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg blockerades Epoch Times-medarbetares profiler för användare i Kina. Foto: Edward Smith/Getty Images


Linkedin blockerar personer som är kritiska mot kommunistregimen i Kina från att synas på den kinesiska versionen av plattformen. Det här har bland annat drabbat personal på Epoch Times i flera länder, inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg

På morgonen den 3 juni fick ett antal personer i Epoch Times nätverk, inklusive personal i bland annat USA, Sverige och Turkiet, meddelanden från den sociala mediesajten Linkedin om att deras profiler och aktiviteter där inte är synliga i Kina.

Meddelandet på engelska löd, i svensk översättning: "Vi vill göra dig medveten om att legala krav påverkar vissa publicistiska organisationers tillgänglighet i Kina. På grund av detta är din profil och aktivitet, såsom saker du delar med ditt nätverk, inte i nuläget synliga för dem som går in på Linkedin inifrån Kina."

Det stod vidare att profilen och aktiviteterna "förblir synliga i hela resten av världen där Linkedin är tillgängligt". Det exakta antalet personer som påverkats i Epoch Times nätverk är inte känt.

En skärmdump som visar meddelandet som vissa Epoch Times-medarbetare fick på Linkedin. Foto: Skärmdump från Linkedin

Linkedin: Måste respektera Kinas lagar

Microsoftägda Linkedin skriver i ett uttalande till Epoch Times att företaget är "en global plattform som måste respektera de lagar som gäller oss, inklusive den kinesiska regeringens regler för vår lokalanpassade version av Linkedin i Kina".

"På grund av lagkrav inom Kina är profiler och aktivitet från vissa medlemmar av Linkedin som har kopplingar till vissa publicistiska organisationer inte synliga i Kina i nuläget", skriver företaget.

Den här blockeringen kom precis innan den 32:a årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, när kinesisk militär mejade ner obeväpnade aktivister som ville ha demokratiska och ekonomiska reformer i Kina, såväl som vanliga Pekingbor.

Epoch Times onlineversioner på olika språk tillhör de sajter som användare innanför Kinas "stora brandvägg" inte kan komma åt. Den stora brandväggen är vad man vanligen kallar det enorma system av censur och filtrering som gör att den kinesiska regimen kan moderera det innehåll som kinesiska internetanvändare kan se, för att förhindra oönskade budskap.

Epoch Times har legat i framkant när det gäller att rapportera om ämnen som är känsliga för den kinesiska kommunistregimen, såsom Kinesiska kommunistpartiets (KKP) infiltration i väst, organstölder från samvetsfångar i Kina och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna, samt utbrottet av coronaviruset i Wuhan i Kina.

Kinesiska åskådare ger sig av, hotade av en soldat vid en stridsvagn den 5 juni 1989. Bilden togs dagen efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Foto: Catherine Henriette/AFP via Getty Images

53 miljoner användare i Kina

Linkedin startade en kinesisk sajt 2014, och är en av få västerländska sociala medieplattformar som fortfarande tillåts på det kinesiska fastlandet. Man följer de restriktioner som kinesiska myndigheter satt upp, och har för närvarande 53 miljoner användare där.

Linkedin har inte svarat på frågor om hur man resonerat kring beslutet, eller vilka specifika lokala krav det är man refererar till. Inte heller vill man säga om man har liknande överenskommelser med andra länder. I stället pekar företaget mot ett uttalande från 2014 från Linkedin:s vd Jeff Weiner, som rättfärdigar företagets expansion till Kina.

Weiner skriver i uttalandet att "Linkedin stödjer starkt yttrandefrihet och tar fundamentalt avstånd från statlig censur". Ändå, skriver han, valde man att gå med på de statliga censurreglerna eftersom Linkedins frånvaro i Kina skulle begränsa "individuella kinesiska medborgares förmåga att söka och förverkliga ekonomiska möjligheter, drömmar, och de rättigheter som är viktigast för dem".

Benjamin Weingarten vid den amerikanska tankesmedjan Claremont Institute, som också skriver texter för Epoch Times, är en av dem som fått meddelandet på Linkedin.

– Yttrandefrihet och motstånd mot censur är inkompatibelt med kinesiska regler. Kinesiska regler, det vill säga Kinesiska kommunistpartiets regler, kväver ekonomiska möjligheter, släcker de kinesiska medborgarnas drömmar och kränker deras rättigheter, säger han.

"Fjäskande kändisar"

Linkedins tajming kallar Weingarten för "obegriplig, men ändå helt begriplig".

– På årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, ett ämne som censurerats av kinesiska sociala medier och raderats från kinesiska läroböcker, är det nu tydligt att västerlandet tagit med sig helt fel lärdomar, säger han.

– När man tar del av berättelser från KKP:s ledare ser man att de räknade med att vårt egenintresse när det gäller att göra affärer med dem skulle få oss att bortse från regimens tyranni. Fjäskande kändisar, censurerande plattformar och knäböjande företag har tyvärr bevisat att de hade rätt.

Linkedin har under årens lopp fått kritik för flera censuråtgärder, såsom att ta bort poster om protesterna på Himmelska fridens torg, blockera protestledares konton, och mer nyligen, stänga av en Kinakritikers konto efter att ha tagit bort hans kommentar om att regimen i Peking är en "repressiv diktatur".

Den 9 mars stoppade Linkedin "tillfälligt" kinesiska användare från att registrera nya konton i landet. Återigen hänvisade man till icke specificerade kinesiska lagar.

Företaget har även en annonspolicy där man bland annat förbjuder reklam som innehåller "kritik av det kinesiska kommunistpartiet, folkrepubliken Kina, folkets befrielsearmé eller utdrag ur Kinas nationalsång". Reklam för virtuella privata nätverk – ett verktyg som låter användare ta sig förbi internetcensuren – eller satellittjänster, förbjuds också.

RUG fördömer Kinas regim

Cédric Alviani, chef för Reportrar utan gränsers östasiatiska kontor, säger att "Reportrar utan gränser fördömer den press som den kinesiska regimen sätter på sociala plattformar som Linkedin för att tvinga dem att bidra till dess censurkampanjer."

Kina hamnade på plats 177 av 180 i 2021 års världspressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Man kallade Kina för "världens största fängslare av pressfrihetsförsvarare".

– Det är sant att alla skulle tjäna stort på att kineserna var uppkopplade till andra världen över på en plattform som fokuserar på lärande och delande. Men det är inte vad Linkedin är, säger medgrundaren av anticensurgruppen Greatfire.org, som går under pseudonymen Charles Smith.

– Linkedin är en renskrubbad, harmoniserad och ointressant jobbanslagstavla. Det sista den här plattformen värderar är yttrandefrihet. Microsoft belönar användare som är rädda för att tala ut, undviker hårda frågor och går som katten runt het gröt när det gäller känsliga ämnen.

Epoch Times har sökt Microsoft för en kommentar, men inte fått något svar.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!