Linde: Kan ta emot fler IS-kvinnor under hösten
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att regeringen kommer att bistå på samma sätt vid fler eventuella utvisningar från Syrien. Foto: Pontus Lundahl/TT


Svenska myndigheter har beredskap för att ta emot fler IS-kvinnor från Syrien under hösten. Då kommer UD att bistå dem på samma sätt som när de tre första landade på Arlanda, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– De tre IS-kvinnor som blev utvisade från det kurdiska självstyret kunde tack vare att vi gjorde det på ett säkert och ordnat sätt omedelbart tas om hand av polis och säkerhetspolis, och barnen av socialtjänsten, säger Ann Linde.

Tre svenska kvinnor utvisades från Syrien tillsammans med sina sex barn efter att ha suttit fängslade i lägret Roj. Det var de första utvisningarna att verkställas från det kurdiska självstyret.

När familjerna landade på Arlanda för en vecka sedan möttes de av svenska myndigheter.

Utrikesdepartementet bistod med hemresan men vill inte säga något mer än att man ordnade en "planerad transport" och att kvinnorna betalade biljetterna på reguljärflyget själva.

Minst åtta kvinnor och 16 barn med koppling till Sverige finns kvar i fånglägren. De kan snart komma att utvisas till Sverige. Enligt det kurdiska självstyret kan det ske under hösten och vintern. Förutsättningen är att de inte kan åtalas i Syrien.

– Om det sker fler utvisningar kommer vi att agera på samma sätt, för Sveriges säkerhet och för barnens trygghet, säger Ann Linde.

Enligt utrikesministern är både regeringen och svenska myndigheter förberedda för detta.

– Vi har beredskap för att det ska ske fler utvisningar under hösten, det har vi definitivt. Men vi har inte fått någon information om att man tar sådana beslut nu.

Två av de tre kvinnorna som landade i måndags greps först men är nu släppta på fri fot, fortsatt misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Deras barn har omhändertagits av socialtjänsten.

(Niklas Svahn/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.