Linde: Öppning mot Nato en dålig idé

Utrikesminister Ann Linde (S) vidhåller att oppositionens krav på att öppna dörren för medlemskap i Nato är en dålig idé och inte bidrar till svensk säkerhet. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Utrikesminister Ann Linde (S) är försiktigt positiv efter att USA och Ryssland haft sitt första samtal om den ryska Nato-kravlistan på ändrad säkerhetsordning i Europa. Linde anser samtidigt att oppositionen i riksdagen gör oklokt i att öppna dörren för ett framtida medlemskap i Nato med tanke på det spända säkerhetspolitiska läget.

På TT:s fråga om det skulle inverka på läget om Sverige sade att vi kan diskutera en så kallad Nato-option svarar Linde:

– Jag tycker inte att det bidrar till Sverige säkerhet. Vi ska ha en förutsägbar, långsiktig och stabil säkerhetspolitisk linje och det är det vi har.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!