loadingOskar Lindblom gjorde två mål för Brynäs i den avgörande semifinalen mot Frölunda. Foto:
Adam Ihse/TT
Oskar Lindblom gjorde två mål för Brynäs i den avgörande semifinalen mot Frölunda. Foto: Adam Ihse/TT
Sport

Lindbloms mål tog Brynäs till final

Epoch Times

Brynäs slog Frölunda med 3-1 i den avgörande SM-semifinalen och är klart för sin första SM-final sedan guldet 2012, där HV71 blir motståndare. 20-årige Oskar Lindblom gjorde två mål för Brynäs.

Frölunda ledde semifinalserien med 3-2, men Brynäs gick vidare genom att vinna de två sista matcherna.

Inledningen av den sjunde semifinalen, i ett fullsatt Scandinavium, påminde om flera av de tidigare mötena. Precis som i den sjätte matchen dominerade Frölunda spelet - men Brynäs tog ledningen.

Juuso Ikonen gjorde 1-0 för Brynäs på en målvaktsretur i powerplay redan vid 52 sekunder.

Körde på målvakten

På botbänken satt Sean Bergenheim, samme man som var utvisad vid Brynäs tre (!) första mål i den första semifinalen. Denna gång åkte finländaren ut för att han, helt i onödan, körde på Brynäs målvakt Felix Sandström i målgården.

Frölunda svarade med att pressa Brynäs tillbaka utan resultat. I stället petade Oskar Lindblom in 2-0 efter 11.42, när Frölundas målvakt Johan Gustafsson inte kunde hålla ett skott från backen Marcus Ersson.

Med 2-0 efter 20 minuter hade Brynäs under fyra perioder gjort 8-0 på Frölunda, 6-0-segern senast inräknad.
Nästa mål blev ändå Frölundas. Patrik Carlsson petade in reduceringen, via en brynäsare, sedan hans kedja jobbat fram pucken till gästernas mål.

Snabbt mål igen

Tredje perioden började dock likt den första. Oskar Lindblom sköt 3-1 för Brynäs redan efter 56 sekunder.

Frölunda fortsatte dålig effektivitet trots spelövertag, liksom många gånger förut under andra halvan av säsongen. Pressen mot Brynäs gav som mest ett stolpskott.

När Frölunda vann SM-guld förra året var Artturi Lehkonen och Ryan Lasch pålitliga poängmaskiner i slutspelet. Men de lämnade laget inför denna säsong, liksom en drös andra duktiga spelare. I år har laget inte samma spets, varken i spelet eller vid de bägge målen.

Ev final 7, lördag 29/4: HV71-Brynäs.
Säsongens inbördes möten (HV:s siffror först), 28/2: 3-0 (h), 26/12: 1-2 e förl (b), 29/10: 4-2 (h), 27/10: 3-5 (b).