Libanons parlament införde på torsdagen två veckors nödläge. Sessionen i parlamentet var den första sedan den förödande explosionen i Beiruts hamn i förra veckan. Beslutet kritiserades av demonstranter.
Det kontroversiella nödläget infördes för att försöka stoppa de växande politiska protesterna mot Libanons styre och myndigheter.
Protestledare uppmanade demonstranter att försöka stoppa omröstningen och förhindra att parlamentsledamöterna tog sig till parlamentet, men säkerhetsstyrkor lyckades skingra dem som hörsammat uppmaningen.
"Alla brottslingar"
Ilskan mot Libanons styre, inklusive president Michel Aoun, blossade:
– De är alla brottslingar, det är de som har orsakat den här katastrofen, sade den 60-åriga Lina Boubess när hon försökte ta sig fram mot den byggnad i utkanten av Beirut där parlamentet sammanträtt under coronapandemin.
171 människor dog, omkring 6 000 skadades och runt 300 000 människor förlorade sina hem i explosionen den 4 augusti. Den inträffade i en lagerlokal i Beiruts hamn där explosiva ämnen förvarats under flera år utan tillräckliga skyddsåtgärder, trots upprepade varningar.
– Är det inte nog att de stulit våra pengar, våra liv, våra drömmar och våra barns drömmar? Vad mer ska vi behöva förlora? sade Boubess.
Kan kväsa protester
Nodläget innebär bland annat att militären får omfattande befogenheter att kväsa protester, vilket kritikerna befarar kan användas för att krossa den proteströrelse som tog form redan i oktober i fjol med krav på djupgående politiska reformer och krafttag mot korruptionen.
Premiärminister Hassan Diab meddelade i måndags att hans regering avgår till följd av explosionen. Åtta av parlamentets 128 ledamöter har också lämnat in sin avskedsansökan.
(TT-AFP-Reuters)