Makthavarna i Kina är som bekant inte mycket för yttrandefrihet, i alla fall inte för landets befolkning. Inte heller uppskattar kommunistregimen att bli illa omskriven av medier i andra länder, det har svenska journalister fått talrika smällar på fingrarna för, av ambassadör Gui Congyou.
Annat är det för regimen själv. Den mår minsann gott av lite uppfriskande yttrandefrihet då och då, och eftersom den inte har mycket av den varan på hemmaplan drar den sig inte för att utnyttja den service som finns hos värsta fienden USA, och dess stora sociala medieplattformar Facebook, Twitter och Youtube.
Förtrycket av den muslimska folkgruppen uigurerna i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina har fått uppmärksamhet i väst. Det har kommit uppgifter om stora koncentrationsläger, övervakning, tvångssterilisering, kulturell utplåning och folkmord.
Sådana uppgifter kan regimen naturligtvis inte låta stå oemotsagda, för vad ska folk då tänka? Nej, de måste få se det ur kommunistpartiets perspektiv – det rätta perspektivet.
Facebook bäst för KKP
Att partiet gör så inom landets gränser har tyvärr de flesta blivit vana vid. Men att det sker på ett systematiskt sätt även i fria och demokratiska västländer, det är (ännu) svårare att svälja.
En rapport från den australiensiska tankesmedjan ASPI av Albert Zhang och Jacob Wallis, har funnit att Kinas kommunistregim i början av 2020 kraftigt ökade sin användning av amerikanska sociala medier för att sprida ”alternativa narrativ och desinformation” om situationen i Xinjiang. Störst framgång i att nå ut till den internationella publiken har kinesiska staten rönt via Facebook.
Kinesiska kommunistpartiet använder den och andra amerikanska sociala medieplattformar för att kritisera och förtala uiguriska offer, journalister, utredare och organisationer.
Kommunistpartiet sprider innehåll som kan bestå av desinformation och konspirationsteorier producerat av mindre medier och sajter som följer kinesiska kommunistpartiets linje. Höga företrädare för exempelvis FN och WHO har medverkat till denna spridning.
Väntas öka 2021
Zhang och Wallis nämner att The Xinjiang Audio-Video Publishing House, som ägs av en regional myndighet och är knuten till kommunistiska enhetsfronten, gör filmer som framställer uigurer som positiva till den kinesiska regimens agerande i Xinjiang. Dessa videor har fått spridning via Twitter och Youtube genom ett nätverk av falska konton. Dessa Twitterkonton har också vidarebefordrat och gillat icke Xinjiangrelaterade Twitterinlägg av kinesiska diplomater och statskontrollerad kinesisk media under 2020, uppger rapporten.
Albert Zhang och Jacob Wallis väntar sig att detta agerande kommer att tillta under 2021. De kallar beteendet för politisk krigföring, inte diplomati, och säger att Kinas regim inte behöver vinna över väst. Den behöver bara övertyga resten av världen om att demokratin är stadd i förfall och att deras framtida behov bäst tjänas av Peking.
Så nog tycker Kinas regim om yttrandefrihet. Den vill bara behålla godbiten för sig själv.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.