Lasse Kronér talar ut på facebook efter friande beslutet – "Nu får det vara nog"
Lasse Kronér på Bokmässan i Göteborg 2007. Foto: Wikimedia Commons


Artisten och programledaren Lasse Kronér talar nu ut om anklagelserna emot honom i ett inlägg på sin privata facebooksida. Inlägget kommer efter att åklagare beslutat att den nedlagda förundersökningen mot honom för sexuella trakasserier inte ska återupptas, men att en ny förundersökning i stället inleds, om kränkande fotografering.

Kronér är en av de kända offentliga svenskar som hamnat i medias sökljus efter metoo-uppropet. Metoo har både hyllats för att den fört fram sexuella övergrepp och trakasserier i ljuset, och kritiserats för att ha lett till en atmosfär där blotta anklagelser förstört folks liv och karriärer, och där förhållandevis små, privata övertramp kommit att jämställas med allvarliga brott.

Kronér berör också den här frågan i sitt inlägg, och skriver att han ”fått hänga tillsammans med våldtäktsmän på varenda löpsedel och nätupplaga”, samtidigt som han beskriver hur han pratat med sin dotter om metoo, och att hur bra han tycker det varit för kvinnors rättigheter i samhället.

Medan uppmärksamheten var stor kring anklagelserna mot Kronér har det faktum att han friats från dem inte varit någon stor nyhet, vilket han kommenterar i sitt inlägg:

”Jag ansåg och anser att svenskt rättsväsende skulle reda upp detta först innan jag satte mig att skrika ut det ena och det andra. NU ÄR JAG FRIAD, HELT OSKYLDIG ENLIGT TVÅ OBEROENDE ÅKLAGARE. Är det nån av er som ser det på löpsedlarna idag?”

Två brev

I inlägget ger Kronér sin egen bild av händelserna mellan honom och praktikanten, som han sedermera hade ett förhållande med, i form av två brev som han skrivit tidigare under hela mediastormen runt honom.

I det andra brevet berättar han även om hur hans liv och karriär helt välts över ända av anklagelser som alltså inte ens lett till åtal, men också hur han fått stort stöd av människor omkring honom.

”Jag skulle kunna berätta känslan när jag får reda på att 650 personer bokat av sina platser på min julshow som jag jobbat med sedan i Mars, och precis suttit och repat i en trång källarlokal under en vecka och tillslut kunde jag inte gentemot mina artistkamrater utsätta dom för att tappa publiken istället för att locka den till oss, jag kan berätta hur det kändes att hoppa av jobbet som jag hade jobbat med i 7 månader.

Jag skulle kunna berätta hur det känns när en agenda som varit fylld av röda streck sedan 1980 plötsligt är tom

Jag skulle kunna berätta för er hur det känns att för första gången i sitt liv ta på sig en keps och dra upp kragen för att inte synas, när man är van vid att alltid möta allas blickar och stanna och prata med alla och envar

[.…]

Men jag väljer att inte berätta detta för er.
Jag väljer i stället att berätta om tusentals sms och då har jag inte öppnat några av mina sociala medier. Tusentals sms av total öppenhet, kärlek, skratt och minnen.”

"Hundra procent friad"

I själva rättsfallet har den ursprungliga förundersökningen lagts ner, och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz överklagan av det beslutet avslagits.

I stället öppnas dock alltså en förundersökning om ”kränkande fotografering” Den ansvarige åklagaren, vice överåklagare Mikael Björk, konstaterar till GP att ”för att inleda en förundersökning krävs en väldigt låg misstankegrad”.

Kronér själv avvisar totalt de nya anklagelserna.

– Jag har vetat sedan dag ett att jag inte har gjort ett skit fel. Jag blev till hundra procent friad från anklagelserna och det utan att jag ens hördes. Att Massi Fritz sedan gör något så skandalöst som hon har gjort, det är bara totalt patetiskt, sade han till GP.

I sin facebookpost skriver han: ”nya löpsedlar, ny trycksvärta. ännu ett brott. Och media sväljer och tuggar i sig. Så denna gången skall jag då ha tagit bilder på henne i smyg. Men snälla. Nog nu. NOG!”