Långsam Sally kommer med snabba vindar
USA hukar inför Sallys ankomst, här vid Fort Walton Beach i Florida. Foto: Devon Ravine/AP/TT


Sally närmar sig fortfarande USA:s södra kust. Långsamt kryper ovädret norrut, och väntas slå till med historiskt höga översvämningar under onsdagen.

Stora översvämningar och svallvågor in över land, det varnar orkancentret NHC för när Sally väl kommer in över land.

Den långsamma farten mot USA ska inte förväxlas med att ovädret i sig är lugnt. I stället pekar NHC på orkanen Harvey, som 2017 orsakade stora skador runt Houston i Texas när den låg kvar över samma område i dagar.

– Det kommer att bli historiskt stora översvämningar och historiskt stora skyfall. Om man bor nära floder, små bäckar eller andra vattendrag bör man evakuera, säger Stacy Stewart vid NHC till USA Today.

Vid midnatt, svensk tid, hade Sally minskat något i intensitet men nådde fortfarande orkanstyrkor, och befann sig då drygt 13 mil söder om Mobile, Alabama.

Hjälp kan dröja

Några timmar senare hade ovädret ännu inte nått land, men flera vägar i Alabama och Mississippi rapporterades vara översvämmade och larm om elavbrott strömmade in från Alabama, rapporterar nyhetssajten al.com.

– Vi är fortfarande vid gott mod, vi kommer att rida ut stormen, säger Jennie Bonfiglio, som äger ett hotell i Mobile, till nyhetsbyrån Reuters.

Hon och övriga som väljer att stanna i Mobile har av stadens sheriff varnats för att om de inte lämnar området nu kan det dröja dagar tills de åter får chansen, och att hjälp kan dröja.

Tusentals hem hotas

Nära 11 000 hem riskerar att förstöras när Sally drar fram och guvernörer i fyra delstater, från Florida i öst till Louisiana i väst har varnat invånarna att de bör lämna sina hem, även på de platser där en evakueringsorder inte utfärdats.

Inte bara privata hem hotas av Sally. Ett stort antal energibolag har evakuerat anställda vid olje- och gasriggar i Mexikanska golfen, och just nu står anläggningar som producerar omkring en fjärdedel av all olja i USA stilla, enligt Reuters.

(TT)