Det borde vara förbjudet att sälja kyckling eller annan mat som riskerar att göra människor sjuka. Det tycker smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som varnar för campylobacter i svensk färsk kyckling.
Utbrottet av campylobacter i svensk färsk kyckling fortsätter. Allra värst är kyckling från storproducenten Kronfågel, där en majoritet av Livsmedelsverkets prover visade på smitta.
Men vare sig Jordbruksverket eller Livsmedelsverket anser sig kunna göra så mycket mer än att föra en dialog med producenterna, eftersom campylobacter inte är reglerad i lagstiftningen på samma sätt som exempelvis salmonella.
Detta trots att infektion med campylobacter är att betrakta som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att campylobacter kan ge minst lika svår sjukdom som salmonella.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, som tidigare i år varnade befolkningen för svensk färsk kyckling.
Gränsvärde
Eftersom utbrottet fortsätter och myndigheterna inte agerar, vill nu Signar Mäkitalo att lagen ändras och att det införs gränsvärden som förbjuder producenter, både svenska och utländska, att sälja kyckling om gränsvärdet passeras.
– För som det är i dag kan Livsmedelsverket bara säga 'Snälla livsmedelsindustrin, gör inte folk sjuka med er mat', säger Signar Mäkitalo.
I rättvisans namn anser han att ett eventuellt gränsvärde inte bara bör gälla campylobacter, utan alla smittämnen som riskerar att göra folk sjuka.
– Att helt bli av med campylobacter är svårt, så i så fall bör vi först ta reda på vad som är en rimlig nivå, säger Signar Mäkitalo.
Att det går att undvika campylobacter i färsk kyckling visar den sammanställning av provtagningar från olika producenter som Livsmedelsverket offentliggjorde förra veckan.
Kronfågel värst
Enligt sammanställningen innehåller kyckling från vissa producenter inga campylobacter alls, medan en övervägande majoritet av kycklingen från andra bar på smittan. Allra värst var färsk kyckling från Kronfågel där 23 av 31 analyserade prover innehöll campylobacter.
– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det så minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall. Jag personligen känner mig inte trygg i hur de arbetar med den här frågan, säger Signar Mäkitalo.
TT: Äter du själv kyckling?
– Absolut, men bara fryst. Med den kunskap jag har äter jag inte färsk. Det blir för svårt.
(TT)