Kvinna väntade över 10 år på sin fästman – nu ser de fram emot återföreningen
Foto: Yana Tkachenko/Unsplash


Kärleken övervinner allt, heter det ju. Det kinesiska paret Pan och Tian hann inte ens gifta sig innan de tvingades isär av de kinesiska myndigheterna. Pan var fast besluten att vänta på Tian i alla år, trots att familjen tyckte att hon var knäpp som inte ville hitta en ny man.

Paret Pan Qi och Tian Yunhai träffades på 1990-talet genom sitt gemensamma intresse för qigong. De tränade i samma grupp i Kina, men det dröjde  några år innan de blev ett par.

Då kunde de inte ana att den traditionella och stillsamma qigong- och meditationsmetoden Falun Gong, som de båda valt att börja med, skulle förbjudas i Kina 1999. Då, eftersom risken var stor att arresteras av polisen om gruppen gjorde sina övningar i parken fick de tänka på säkerheten och fortsatte att öva i hemlighet.

Tvingades isär

Men, 2005 hände det ändå att paret arresterades och de hamnade som samvetsfångar i fängelse. De var då inte officiellt ett par. Pan berättar att eftersom fängelset bara tillät den närmaste familjen att besöka fångarna så beslöt de att gå ut med att de var ett par.

Tian Yunhai. Bild: Pan Qi

Tian fick ett ovanligt långt straff; tio år. Antagligen trodde myndigheterna att han var ledare för den lokala övningsgruppen och därför fick han ett längre straff. Pan frisläpptes tidigare.

Alla tyckte att jag var knäpp som väntade.

Att ha ett förhållande på distans kan vara tufft, och Pan förstod att det skulle dröja minst tio år, kanske mer, innan hon fick träffa sin fästman. Sist hon träffade honom var 2006 när hon besökte honom i Panjinfängelset. Fängelsevakterna torterade honom och i protest hungerstrejkade han. Det hade han gjort i fyra månader när de då träffades.

Hon minns hur vakterna släpade honom fram till henne när de skulle ses. Han var blek, berättar hon. ”Jag kunde bara säga till honom att jag stöttade honom, att jag skulle arbeta för att få honom fri och att jag skulle vänta på honom. Han nickade.”

Senare fick Pan veta att tortyren fortsatte i över femtio dagar och att Tian hungerstrejkade i åtta månader.

Pan själv var fri, men i ökande fara. Hon förstod att hon behövde lämna landet och så småningom fick hon asyl i Thailand. Därefter flyttade hon till New York och nu är hon amerikansk medborgare.

Stod fast i alla år

Väntan var inte lätt för Pan. ”Själv är jag inte stark,” erkänner hon. ”Ibland kände jag mig ensam. Andra gånger ville min familj få mig att hitta en annan man. De sa att det räckte att jag arbetade för att få Tian frisläppt, men jag brydde mig inte om vad de sade. Jag hade lovat att jag skulle vänta på honom i tio år. Jag kände att jag skulle göra det. Alla tyckte att jag var knäpp som väntade.”

Pan Qi tillsammans med delstatspolitikern Robert J. Rodriguez, som var en av många som hjälpte till att få Tian Yunhai frisläppt. Bild: Pan Qi

Sedan Pan flydde från Kina har hon använt sin fritid till att berätta om hur hennes fästman behandlas. Tack vare detta och med hjälp av andra Falun Gong-utövare i New York har 15 delstatspolitiker samvetsgrant skrivit brev till fem kinesiska tjänstemän, inkluderat president Xi, för att sätta press på dem att släppa Tian.

Detta arbete ledde till att Tian släpptes den 30 juni 2015. Pan kan dock inte återvända till Kina för att förenas med honom, men hon hoppas få träffa sin fästman snart. ”Vi undersöker hur vi kan få honom att komma till USA. Han anpassar sig nu till livet utanför fängelset och återhämtar sig fortfarande från de kroppsliga sviterna från tortyren. Men vi pratar med varandra på telefon ibland och det känns fint.”

 

Pan Qi och Tian Yunhai är ett av många par som fördes samman av kärlek, men som har tvingats isär på grund av ett enormt nedslag som påverkar miljoner människor. En del har hittat tillbaka till varandra, andra inte.

Bakom det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare ligger partiets strävan efter ökad makt och mer pengar. Detta har påverkat den mest intima delen av kinesiska medborgares liv.

Förhoppningsvis kan den här berättelsen inspirera andra till att ytterligare värdesätta sina nära och kära.