Staten lägger ytterligare en halv miljard i stöd till det fria kulturlivet. Målet är att pengarna ska delas ut tidigt under nästa år.
– Vi ska göra allt vi kan för att kulturens kris inte blir djupare eller längre än nödvändigt, säger kulturminister Amanda Lind (MP).
Beskedet kom vid en digital pressträff om fördelningen av kulturpengar i budgetpropositionen.
Det nya krisstödet gäller för tiden fram till februari och beslutet är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Dialogen med kultursektorn har varit central, enligt Lind.
– Det är ett fortsatt allvarligt läge, pandemin är inte över, och kulturen har en väldigt ansträngd situation, vi fortsätter att följa utvecklingen både när det gäller olika typer av företagsstöd och de här riktade kulturstöden som har en stor betydelse, säger hon till TT.
"Enorm längtan"
Man är också beredd att presentera fler stödpaket efter februari.
– Det har regeringen sagt hela tiden, vi är är beredda både att analysera behoven och presentera fler stöd om det skulle krävas. Jag är fast besluten att kulturen ska kunna ta sig igenom pandemin och vara en del av en återstart. Vi behöver kultur även under pandemin, det finns en enorm längtan efter att återigen få sitta i en teatersalong, eller en biograf eller att lyssna på en konsert, säger Amanda Lind.
Flera konstområden
Tidigare har en extra miljard avsatts i budgeten för 2021 i så kallat uppstartsstöd, då i förhoppning om att pengarna skulle hjälpa det fria kulturlivets aktörer att komma igång igen. Men under vintern och hösten har det stått alltmer klart att den akuta krisen sannolikt fortsätter även under nästa år. Alla stödpengar ska fördelas "tidigt under 2021", enligt Amanda Lind – den extra miljardens huvuddel, 550 miljoner kronor, av Kulturrådet
Konstnärsnämnden planerar en utlysning av sin del, 154 miljoner, i början av året.
– Vi vet att på individuell nivå behövs pengarna per omgående, säger Anna Söderbäck direktör vid Konstnärsnämnden som beskriver krisstöden som helt avgörande exempelvis för att musiker ska slippa sälja sina instrument.
250 miljoner går till filmbranschen via Svenska Filminstitutet vars vd Anna Serner framhåller att biografer i mindre städer nu ser ut att klara sig. Den stora utmaningen framöver är hur det ska gå för de stora biografkedjorna och då framför allt Filmstaden och dess biografer i större städer.
– Svenska Bio klarar sig mycket bättre. Vi har höjt taket för stöd och i om med det klarar man sig, även om förutsättningarna har blivit sämre, säger Anna Serner.
TT: Hur ska Filmstaden räddas?
– Det är en global kedja. Under åren har de tjänat miljarder och det borde finnas reserver, men de själva flaggar de för att de har en likviditetsutmaning, vi för samtal med dem.
Efterlyser tydlighet
Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, välkomnar dagens besked samtidigt som han efterlyser tydlighet och transparens i utdelningen.
– Tidigare har man bland annat gett ett antal arrangörer avslag som rimligen borde ha fått pengar. De har inte riktigt tydligt fått reda på varför. Därför är det viktigt att det finns tydliga riktlinjer. Men vi är jätteglada för att det kommer pengar och det är helt nödvändigt, säger han.
Kholod Saghir från kulturorganisationen Re:Orient säger att stödet är nödvändigt för att man ska kunna fortsätta.
– Det handlar om överlevnad. Särskilt för oss som mindre aktörer, det fria kulturlivet, att vi kan få finnas kvar när läget har stabiliserats igen, säger hon.
"Vår enda chans"
Daniel Levin, vd för Pustervik i Göteborg, är positiv och tycker att man "ligger några steg före" för första gången sedan pandemin slog till.
– Vår enda chans till överlevnad i dag är de här stöden. Att vi fick ganska mycket den senaste omgången, och möjligheten att vi får mer under våren, det är det som gör att vi har en chans att ta oss fram till att vi kan ha vår ordinarie verksamhet igen och tjäna våra egna pengar, säger han.
Även Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio, är jätteglad över att det kommer mer pengar.
– Det kommer att finnas behov av mer stöd. I slutet av våren tänkte vi att framåt oktober är vi nog tillbaka igen. Nu har vi skjutit fram den förhoppningen ett år. Efter nästa sommar kanske vi är tillbaka till det normala, säger hon.
(Björn Berglund/TT)
(Erika Josefsson/TT)
(Sofia Sundström/TT)
(Jesper Karlsson/TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.