Krönika: När det förskräckliga ”om” växer och samlar sig – vad händer då?

Baksidan: Mellan raderna

Peter Englund har med stöd av bland andra Aristoteles och Winston Churchill hjälpt oss förstå det som förde till kriget i Ukraina. Vilka fler mysterier kan förklaras? Foto: OFF/AFP via Getty Images


I den hittills bästa analysen över ledardrivkrafter i det stora landet i öster tar Peter Englund, i DN 2022-12-19, stöd av bland andra Aristoteles och Winston Churchill. Båda kan dessutom hjälpa oss att bättre förstå mönstren i vårt land. Och drivkrafterna hos våra ledare. Till och med kan vi ana fortsättningen.


Winston Churchill sade: ”The terrible ifs accumulate”.

I boken med delvis samma titel, av Michael B. Starr publicerad 2012, sammanfattas innebörden: Att identifiera misslyckade strategier är lika viktigt som att finna ut lyckade. En förmåga som ofta är svår att nå. Författaren listar bland annat Atens erövringsförsök av Sicilien och andra världskrigets Stalingradkatastrof för Hitlertyskland som typiska exempel.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!