Kräver att våldsdömda gängmedlemmar ska betala för offrens vårdkostnader

Irene Svenonius (M). Foto: Claudio Bresciani/TT


Moderaterna i Region Stockholm vill se en lagändring som gör det möjligt att kräva att gängmedlemmar som dömts för våldsbrott betalar ersättning för vårdkostnader som uppstått till följd av gängrelaterat våld.

Irene Svenonius, gruppledare för Moderaterna i Region Stockholm, framför i ett pressmeddelande förslaget att regionerna ska kunna kräva att gängmedlemmar som dömts för våldsbrott ska betala offrens vårdkostnader.

– Det är dags att gängbrottslingar får ta fullt ansvar för sina fruktansvärda handlingar. Den organiserade brottsligheten är systemhotande i Sverige. Allt fler skadade i skjutningar, knivskärningar och sprängningar kräver avancerad traumavård. En dömd gängkriminell ska därmed kunna dömas att betala skadestånd såväl till brottsoffer som till vården, säger Irene Svenonius.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!