Krav på körkort för vattenskoter ifrågasätts
Hornsbergs strand i Stockholm är en plats där många brukar köra vattenskotrar på sommaren. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT


Regeringens lagförslag om körkort för vattenskotrar riskerar att bli tandlöst, anser Lagrådet. Det kommer inte gå att ta körkort direkt.

Nästan åtta av tio svenskar vill se obligatoriskt körkort för vattenskotrar, enligt en undersökning som Transportstyrelsen genomfört. Regeringen har lyssnat och lagt ett lagförslag med förhoppning om att kravet ska börja gälla den 1 maj 2022.

Lagrådet, som granskar lagförslag innan de behandlas av riksdagen, påpekar dock brister och antyder att den planerade åtgärden kan bli tandlös.

Förslaget innehåller nämligen ingen möjlighet för polisen att återkalla ett körkort direkt, som för förarbevis för snöskoter och bil.

I stället måste ett det finnas ett lagakraftvunnet avgörande för att återkalla vattenskoterkörkort.

"Avsaknaden av sådana framstår som en brist. Under den fortsatta beredningen bör därför frågan om att komplettera det föreslagna regelverket övervägas vidare", skriver Lagrådet i sitt yttrande.

Debatten om förarbevis för vattenskotrar svallade upp igen förra sommaren när många semestrade i Sverige och en rad olyckor inträffade.

– Om folk som vill köra vattenskoter kan genomgå utbildningen hoppas jag att vi inte behöver uppleva det vi såg under förra sommaren med väldigt mycket oseriös aktivitet, har infrastrukturminister Tomas Eneroth tidigare sagt till TT.

(Niklas Svahn/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.