Flera regioner kommer att kräva båda föräldrarnas samtycke för att vaccinera barn mellan 12 och 15 år mot covid. Säger den ena föräldern nej blir det ingen spruta. Men frågan om 12-15-åringar kan anses vara så mogna att de själva kan fatta beslutet utreds också.
Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för vaccinering av 12-15-åringar med start den 11 oktober. Däremot är det upp till sjukvården att besluta om detaljerna.
TT:s enkät till regionerna, som samtliga 21 svarat på, visar att nästan hälften kommer att kräva att båda föräldrarna säger ja för att vaccinera barn på högstadiet mot covid-19, om de har gemensam vårdnad.
Men det finns också regioner som resonerar kring om det kan räcka med att en förälder godkänner. Exempelvis har Region Västerbotten inte bestämt sig för om det ska krävas en eller båda föräldrars samtycke, och i Region Gävleborg räcker det med en vårdnadshavares samtycke om den personen följer med till vaccinationen. Men vid skriftligt samtycke måste båda ha skrivit under.
Region Norrbotten kräver båda vårdnadshavares godkännande för barn som är 12 år, men för barn från 13 och uppåt räcker det att en vårdnadshavare och barnet själv vill genomföra vaccinationen.
Vägledning på gång
Ingen region svarar att man kommer att låta barnet själv bestämma. Den frågan utreds just nu av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
– När det gäller 16-17-åringar är de så pass gamla att det är tydligt att man kan göra en avvägning mellan mognad och föräldrasamtycke. Men ju längre ner i åldrarna man kommer, ju mindre sannolikt är det att man är mogen själv att fatta beslutet, även om barnets åsikter också ska beaktas, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR.
– Därför krävs det att man gör en ny bedömning för den här åldersgruppen, säger hon.
Målet är att publicera en vägledning till regionerna inom kort, och flera regioner svarar också i enkäten att man inväntar denna innan man kan ge besked. SKR tittar bland annat på tidigare vaccinationsarbete, rättsfall och JO-bedömningar.
Vägledningen kommer dock inte att vara styrande, betonar Emma Spak.
– Regioner kan rigga detta på olika sätt. Men man kan tänka sig att om man genomför vaccinationer på dagtid i skolan kommer man primärt att vilja ha skriftliga samtycken. Det är också så man arbetar i skolan med exempelvis HPV-vaccinationer, säger Emma Spak.
Ett ja trumfar inte
TT: Om regioner kräver skriftligt samtycke av båda föräldrarna och föräldrarna är oense – vad gäller?
– Då behöver föräldrarna komma överens, säger Emma Spak.
TT: Ett ja kan inte trumfa ett nej?
– Nej, har man gemensam vårdnad och båda föräldrarnas samtycke efterfrågas skriftligt, då behöver man nå en enighet runt det här. Och då kanske man behöver extra stöd eller samtal om man har frågor om biverkningar eller liknande, säger Emma Spak.
(TT/Anja Haglund)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.