Antalet konkurser och företagsrekonstruktioner ökade dramatiskt under förra veckan. Över 200 konkurser inleddes, en ökning med nära 50 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol, enligt siffror TT har tagit del av.
Coronaviruset har hittills störst spridning i storstadsregionerna men åtgärderna mot sjukdomsspridningen får effekt i hela landet.
Nattklubbs- och sportbarverksamheten i Nöjesgruppen i Luleå och Arenarestaurangerna i Luleå som driver Luleå hockeys restauranger är ett av de bolag som tvingades ansöka om konkurs i förra veckan som en direkt följd av coronakrisen.
– Vi hade i princip lagat färdigt maten för 800 gäster som skulle se sista grundseriematchen Luleå–Skellefteå hemma på torsdagen. Då blev det tvärnit, tomma läktare och sedan ett inställt slutspel efter det, säger Henrik Gröntvedt, vd för de båda bolagen.
Stor ökning
På bara några dagar förlorade bolagen 95 procent av sina intäkter och det fanns ingen möjlighet att driva verksamheten vidare just nu. Konkurserna innebär att omkring 100 personer, många extraanställda ungdomar, har förlorat sina jobb.
– Det här trodde man aldrig skulle hända, säger Henrik Gröntvedt.
Han försöker vara positiv och hoppas kunna dra i gång verksamheten igen i höst.
Under förra veckan inleddes totalt 203 aktiebolagskonkurser, enligt siffror som Bolagsverket tagit fram åt TT. Det är en ökning med 46 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol då 139 konkurser inleddes. Totalt registrerades 575 konkurser hos Bolagsverket under perioden 1 till 27 mars, en ökning med 60 stycken jämfört med samma period i fjol.
Också antalet beslutade företagsrekonstruktioner ökade dramatiskt under förra veckan. 53 sådana beslut fattades vecka 13 vilket är fler än det totala antalet rekonstruktioner som inleddes under de 13 första veckorna förra året.
Tingsrätten beredd
Innan den pågående krisen låg antalet konkurser mer eller mindre stabilt, enligt Harald Stjerna, partner på kreditupplysningsföretaget Syna.
– Det har varit små procentuella förändringar under lång tid. Nu är det ett helt annat läge, säger han.
Hotell och restaurangverksamhet, handel och transportsektorn är hårt drabbade i krisen men även byggbolag och konsulttjänstbolag märks i konkursstatistiken, enligt Harald Stjerna.
– Konsulttjänsterna är det som är nytt som sticker ut. De får problem när deras uppdragsgivare drar ner på verksamheten.
Lunds tingsrätt, som kan räknas som en mellanstor domstol, brukar i normalfallet hantera fem konkursbeslut i veckan. Den siffran mer än fördubblades i förra veckan. Där räknar man med att ärendena kommer att fortsätta öka.
– Jag tror att vi, Skatteverket och konkursförvaltarna förväntar oss att det ska öka kraftigt. För vår verksamhet gäller att vi ska fatta beslut skyndsamt. Det är väldigt snabb hantering, så vi har rustat oss för att organisationen ska klara det här, säger Susanna Pålsson Helander, rådman och konkursdomare vid Lunds tingsrätt.
(Helena Wande/TT)