Kraftig ökning av asylansökningar i EU
Migranter som befinner sig nära Mistlberg i Österrike går mot den tyska gränsen den 17 oktober 2015. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Antalet asylansökningar i Europa har ökat för första gången sedan flyktingkrisen 2015, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Efter att EU ingick överenskommelser med Turkiet och Libyen har antalet asylansökningar minskat. Men 2019 ökade antalet asylsökande med 11 procent i jämförelse med året innan, rapporterar radion som hänvisar till en årsrapport som EU:s asylmyndighet EASO har författat.

Under förra året tog Frankrike, Tyskland och Spanien emot mer än hälften av de som sökte asyl inom EU. Sverige har inte haft samma ökning som de stora EU-länderna. Det rör sig om några hundra fler förra året jämfört med året 2018.

Vid slutet av mars i år fanns det över 835 000 asylansökningar (inklusive överklaganden) inom olika instanser i de olika EU-länderna, skriver EASO på sin hemsida.

Asylmyndigheten säger att medlemsländerna försöker bli mer effektiva när det gäller att avvisa personer som får avslag på sin asylansökan. Samtidigt menar EASO att det fortfarande är stor skillnad mellan de som får avvisningsbeslut och de som faktiskt avvisas.

I mitten av maj sade Nini Gregori, chef för EASO, till Ekot ett EU-länderna bör vara beredda på att alltfler migranter kommer att söka sig mot Europa när gränserna öppnas.

Myndigheten pekar samtidigt på instabilitet i Mellanöstern och Nordafrika och att terrorrörelsen IS och andra islamistiska terrorgrupper stärks i spåren av pandemin, vilket kan driva människor på flykt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.