Kraftig ökning av ”anti-kristna incidenter” i Frankrike
Brandmän under släckningsarbetet av den anlagda branden vid katedralen i Nantes i västra Frankrike den 18 juli 2020. Foto: Sebastien Salom-Gomis/AFP via Getty Images


Det senaste årtiondet har det skett en kraftig ökning av ”anti-kristna incidenter” i Frankrike, enligt en Wien-baserad organisation, rapporterar The Christian Post.

Ellen Fantini, som är vd för Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe, OIDACE, säger till tidningen att den franska regeringen rapporterade 275 attacker år 2008.

2018 och 2019 var antalet lite över 1 000 per år, vilket innebär en ökning med 285 procent, säger hon.

Enligt Frankrikes inrikesministerium inträffade det 1 052 ”anti-kristna incidenter” förra året, varav 996 var ”gärningar” och 56 var ”hot”.

”Toppen av ett isberg”

På frågan vad ”anti-kristna incidenter” innebär, säger hon att det vanligtvis handlar om ”vandalism med ett budskap”.

För två veckor sedan sattes den berömda katedralen i Nantes i Frankrike i brand av en 39-årig rwandisk migrant som arbetar som frivilligarbetare i kyrkan. Motiven bakom branden är i nuläget oklart. Men enligt den franska radiokanalen RTL ska han ha varit missnöjd med att hans uppehållstillstånd hade gått ut.

Enligt Fantini sker det attacker mot kyrkor i hela Europa och det är ”absolut en uppgång överallt”.

– I Tyskland ser vi mordbränder och vandalism, vi ser det i Spanien, vi ser det i Storbritannien. Jag kan verkligen inte säga att det finns någon plats i Europa där detta fenomen minskar, säger hon till The Christian Post.

Hon menar att attackerna bara är ”toppen av ett isberg eftersom så många kyrkor runt om i Europa och även Amerika märker av vandalism och rapporterar det helt enkelt inte”.

20 attacker i USA

Fantini säger att det från slutet av maj fram till tredje veckan i juli inträffade 20 attacker mot katolska kyrkor i 12 delstater i USA i efterdyningarna av George Floyds död.

I början av juni blev St John’s Biskopskyrka i Washington D.C. i närheten av Vita huset vandaliserad och sattes i brand.

På fredagskvällen satte vänsterextrema personer eld på biblar utanför domstolsbyggnaden i Portland där protester har pågått i två månader.

Fantini säger till The Christian Post att förövarna som ligger bakom attacker och vandalism av kyrkorna tenderar att vara antingen islamister eller personer som är kopplade till den vänsterextrema rörelsen, inklusive Antifa, anarkister och radikala feminister.

En faktor som har bidragit till en ökning av ”anti-kristna incidenter” har, enligt henne, att göra med den europeiska flyktingkrisen.

– Den stora migrationsvågen mellan 2015, 2016, 2017, omkring där, har definitivt resulterat i en uppgång av incidenter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.