Busschaufför i Frankrike avled efter våldsam attack
Veronique Monguillot (i mitten), fru till busschauffören Philipp Monguillot som avled efter en attack, gick en tyst marsch den 8 juli för att hedra minnet till hennes man. Foto: Iroz Gaizka/AFP via Getty Images


En busschaufför i Frankrike attackerades på söndagen av en grupp passagerare som vägrade sätta på sig ansiktsmasker. Föraren har nu avlidit, meddelar hans familj.

59-årige Philippe Monguillot blev hjärndöd efter attacken i staden Bayonne förra veckan, och avled på fredagen.

– Vi bestämde oss att släppa taget om honom. Läkarna tyckte det och vi höll med om det, sade hans dotter Marie, enligt nyhetsbyrån AFP.

Attackerades av fyra personer

Ställföreträdande åklagaren Marc Mariee i Bayonne sade på söndagen att Monguilott var ett offer för en ”extremt våldsam” attack, rapporterar Deutsche Welle.

Det var på söndagskvällen som han blev attackerad av fyra personer efter att han bett tre av dem att använda ansiktsmasker. Samtidigt kontrollerade han en persons biljett.

Två män, som är 22 och 23 år, åtalas för mordförsök. Båda är kända av polisen sedan tidigare. Åklagare Jerome Bourrier säger att han kommer begära att rubriceringen ändras till mord.

Ytterligare tre personer åtalas i samband med attacken. Två personer anklagas för att ha misslyckats med att ingripa när föraren var i ett utsatt läge. En femte person anklagas för att försökt gömma en misstänkt.

En bild på Veronique Monguillot och hennes man, busschauffören Philippe Monguillot, som avled efter en attack. Foto: Iroz Gaizka/AFP via Getty Images

Inrikesministern: ”Avskyvärd handling”

Inrikesminister Gerald Darmanin kallar attacken för en ”avskyvärd handling” och säger att ”de ansvariga ynkryggarna ska inte få komma undan”.

Efter attacken vägrade busschaufförer att gå till jobbet. På måndagen kommer de dock att återgå till arbetet samtidigt som säkerheten kommer att förstärkas, vilket bland annat innebär att säkerhetsvakter kommer att finnas ombord på bussarna.

Under lördagen kommer inrikesministern att resa till Bayonne för att träffas busschaufförer och diskutera frågor som rör säkerheten.

På onsdagen arrangerade Philippe Monguillots familj en tyst marsch som började vid busshållplatsen där attacken ägde rum.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.