Konst: Konstnären som vill förmedla skönhet och lyfta anden

Mötet: Sanna Tomac

Konstnärinnan Sanna Tomac framför sitt konstverk Visdomens triumf. Hon är även konstnärlig ledare för Swedish Swedish Academy of Realist Art (Sara). Foto: Hans Szameit


Sanna Tomac berättar om sitt liv som konstnär och vad som är viktigt för henne. Hon har startat konstutbildning för unga och är engagerad för att det klassiska och figurativa måleriet ska ha en plats i samtiden.


I södra Skåne nära Simrishamn bor konstnären Sanna Tomac. De vackra fälten och pittoreska skånelängorna skapar en vy gjord för att fångas på vit duk. I ett litet och charmigt äldre hus bor Sanna. Ute på backen pickar hönsen och inne vilar ett lugn och en hemtrevnad som är påtaglig. I en bortre del av huset finns hennes ateljé. Det är högt i taket och ljuset lyser in från stora fönster. På väggar och staffli finns tavlor i olika storlek och många av dem föreställer människor i olika situationer. Det är vackra porträtt som förmedlar en historia.

– Jag har alltid älskat att måla, och så länge jag kommer ihåg har jag hållit på med måleri. Det var det bästa jag visste. Min mamma och mormor tog med mig på museum och jag fick se klassisk och äldre konst. Jag var också ute mycket och målade i naturen. Jag visste att jag ville hålla på med figurativ konst och var aldrig intresserad av modernt måleri. I skolan gick vi till museum som visade modern konst, men jag visste att jag ville hålla på med något annat.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!