Polisen utreder ett ärende som handlar om flera flickor som misstänks för att ha blivit könsstympade. Hittills har utredningen tagit två år. Orsaken är att det är resursbrist hos polisen och man måste prioritera gängskjutningarna. Det skriver Metro.
I november 2016 fick polisen in ärendet där flera flickor ska ha utsatts för könsstympning utomlands. Åklagare Alexandra Bopp säger till tidningen att det inte händer så värst mycket med utredningen.
– Brotten är begångna utomlands, och det finns fler än en målsägande. Flera personer kan komma att delges misstanke, men i nuläget har så inte skett på grund av att ytterligare utredningsåtgärder har varit nödvändiga att vidta innan misstanke kan delges, säger hon till Metro.
Hon tycker att två år är lång tid för ett ärende. Samtidigt säger hon att det finns flera anledningar till att utredningen har tagit så lång tid. Det har, enligt henne, också varit svårigheter att få kontakt med offren och hålla förhör. Att könsstympningarna dessutom misstänks ha utförts utomlands försvårar också det hela. Men eftersom det finns kopplingar till Sverige utreder man ärendet.
Den polis som handlägger ärendet säger att det är gängskjutningarna som man prioriterar då den ”typen av brottslighet ökar och tar enorma resurser”. Det handlar framför allt om ärenden där det sitter personer anhållna eller häktade, säger personen till Metro som vill vara anonym.
– Min vilja är inte att det här ska bli liggande i två år. Men tyvärr är det den verklighet vi har. Jag styr inte över resurserna, och det känns inte bra som handläggare att det tar så här lång tid att slutföra ärendet, säger polisen.