Australiens regering ska kompensera nästan 2 000 personer som hållits i landets ökända flyktingläger i Papua Nya Guinea.
Uppgörelsen innebär att regeringen slipper rättegång.
Under de elva månader som iraniern Majid Kamasaee tillbringade i flyktinglägret på ön Manus i Papua Nya Guinea grät han varje kväll - tills "tårarna tog slut". Han, och många med honom, hävdar att de utsattes för kränkande och grym behandling i lägret.
"Religiös förföljelse fick mig att lämna mitt hem i Iran 2013 och jag kom till Australien för att söka fred, men jag skickades till Manus, och det var helvetet", säger han i ett uttalande.
Missförhållanden
Asylsökande som försöker ta sig till Australien med båt har sedan flera år tillbaka stoppats eller skickats till läger på Papua Nya Guinea eller Nauru, även om de haft flyktingstatus. Trots stort hemlighetsmakeri och försök att hålla utomstående borta har det sipprat ut uppgifter om skräckförhållanden i lägren.
Nu får Majid Kamasaee - och ytterligare 1 904 personer från lägret på Manus - dela på över 70 miljoner australiska dollar (omkring 460 miljoner kronor) plus omkostnader, sedan de sökt skadestånd för det psykiska och fysiska lidande som de anser att de har utsatts för. Dessutom har Papua Nya Guineas högsta domstol beslutat att det strider mot grundlagen att hålla asylsökande inspärrade på Manus.
Grupptalan innehåller över 200 vittnesmål och 200 000 dokument med detaljerade påståenden om missförhållanden samt stödjande bevisning från hälso- och sjukvårdspersonal. Men regeringen i Canberra fortsätter att neka till anklagelserna.
Vill slippa rättegång
Immigrationsminister Peter Dutton säger att uppgörelsen inte ska ses som att regeringen och de säkerhetsföretag som den har jobbat med på Manus tar på sig något ansvar, utan som ett sätt att slippa en rättegång som skulle bli dyr för de australiska skattebetalarna.
Lägret på Manus kommer att behöva stänga efter beslutet från Papua Nya Guineas högsta domstol. Dutton har gjort klart att lägrets invånare inte kommer att flyttas till Australien, utan till tredje land som USA eller Kambodja eller bli kvar i Papua Nya Guinea.
(TT)