Kinesiska studenter utomlands skanderar ”ner med KKP”

Kina: Covid-19-protester

Kinesiska studenter vid Harvarduniversitetet samlades den 29 november för att stödja demonstrationer mot noll-covid-åtgärderna i Kina. Foto: Liu Jingye


Kinesiska studenter vid universitet runt om i världen har samlats för att visa sitt stöd för de kineser som protesterar mot nollcovid-åtgärder i Kina och mot Kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Protester av varierande omfattning har ägt rum runt om i Kina sedan den 27 november, då stora folkmassor i Shanghai gick till Wulumqigatan, uppkallad efter Xinjiangs huvudstad Urumqi, för att hedra de människor som den 24 november brändes inne i ett hyreshus i Urumqi.

Ljusvakan förvandlades till en storskalig protest mot kommunistregimens auktoritära covid-politik. Protesten spreds senare till andra städer och till de främsta universiteten i Kina. Experter säger att detta överträffar protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!