Kinas folk oförberett på ny stor covid-våg

Kina: Covid ökar dramatiskt

En arbetare i skyddsutrustning sitter vid en hög med avfall från en feberklinik under covid-19-pandemin i Peking den 19 december. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images


Nu när en massiv våg av covidinfektioner sveper över Kina är Världshälsoorganisationen (WHO) och regeringar runt om i världen oroliga för att en farlig ny virusvariant ska uppstå som även kan försämra den globala ekonomin ytterligare.


Efter att Peking nu har drabbats av en variant av covid-19 har samma variant också snabbt spridit sig över hela Kina. Från staden Shenyang i nordost till Shanghai i öster, till Chongqing i sydväst och Guangzhou och Shenzhen i söder, har denna våg av covid-19-infektioner översvämmat Kinas sjukvårdssystem.

Gatorna i kinesiska städer är folktomma, med undantag för de skaror med människor som söker vård och hämtar febermediciner på sjukhus och apotek, och dem som köar utanför bårhusen i väntan på att deras avlidna nära och kära som drabbats av covid ska kremeras. Det är kusligt likt situationen i Wuhan för tre år sedan, när staden var den första att drabbas av den allvarligare ursprungliga stammen av viruset sars-cov-2.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!