Det kinesiska batteriföretaget PTL som ska etablera sig i Timrå har ett dotterbolag i Xinjiang i Kina, enligt nya uppgifter. I regionen Xinjiang pågår samtidigt systematiskt tvångsarbete och folkmord initierat av regimen.
Som Epoch Times nyligen rapporterade stod det i början av maj klart att det kinesiska bolaget Shanghai Putailai New Energy Technology (PTL), ledande inom batteritillverkning, ska göra en mångmiljardsatsning i Torsboda, Timrå kommun. Bolagets fabrik ska tillverka material till bilbatterier, vilket förväntas ge nära 2 000 nya arbetstillfällen.
I förra veckan avslöjade nyhetssajten Kinamedia fakta som bekräftar att PTL undanhållit information om att man har ett dotterbolag i Xinjiangprovinsen i Kina.
Handel med bolag som har produktion i Xinjiang är starkt ifrågasatt. Rapporter från såväl FN som människorättsorganisationer visar att den kinesiska regimen sedan många år förtrycker etniska minoriteter och folkgrupper i Xinjiang, främst muslimska uigurer. Dessa människor utsätts för alltifrån godtyckliga fängslanden, tortyr, massteriliseringar och tvångsaborter till omfattande tvångsarbete.
Som jag ser det är det här någonting Torsboda har underlåtit att gräva i och missat. Det borde de inte ha kunnat göra.
Magnus Fiskesjö Kinakännare och antropolog
2017 avslöjade satellitbilder storskaliga interneringsläger i regionen, där enligt uppgifter minst en miljon uigurer sitter inspärrade. Sedan dess har allt mer information kommit ut som bekräftar att det kinesiska kommunistpartiet genomför ett systematiskt folkmord på den uiguriska befolkningen, något regimen förnekar.
Kinakännaren och antropologen Magnus Fiskesjö, har forskat på etniska grupper och minoriteter och deras situation i Kina i många år. Han är väl insatt i övergreppen i Xinjiang och har via källor fått information om PTL:s dotterbolag, Xinjiang Zichen Tianshan New Material Technology Co., Ltd., som enligt uppgifterna ska bistå moderbolaget med bland annat anodmaterial till dess produktion av litiumjonbatterier.
Han konstaterar att det inte fanns någon information över huvud taget om dotterbolaget på PTL:s webbplats. Men en sökning på internet på bolagets årsredovisning på kinesiska bekräftar att det rör sig om ett helägt dotterbolag till PTL som man investerat drygt 150 miljoner kronor i under året.
– De vet att folk utomlands ställer till problem och ställer frågor om det finns någon koppling till Xinjiang, så de försöker göra vad de kan för att dölja det här, säger han till Epoch Times.
– Som jag ser det är det här någonting Torsboda har underlåtit att gräva i och missat. Det borde de inte ha kunnat göra.
Enligt Magnus Fiskesjö är två till tre miljoner människor indragna i tvångsarbete inom olika branscher i regionen, såsom textil, bomulls, solpanels och bilindustrin, något som utnyttjas av det kinesiska kommunistpartiet för att bygga upp Kinas industri.
Han menar att myndigheterna uppmuntrar företagen att söka sig till Xinjiang för att regionen ska bli en industrizon.
– Där finns mängder med råmaterial, och där finns billig arbetskraft, det vill säga slavarbetare, säger han och fortsätter:
– Jag är ganska övertygad om att den kinesiska staten ser Putailai som ett viktigt redskap i att expandera en kinesisk dominans av bilbatteriindustrin. De vill kunna dominera olika industrier.
En ny rapport från Helena Kennedy Centre for International Justice vid Sheffield Hallam University i Storbritannien, har funnit att en mängd kinesiska företag i Xinjiang har koppling till tvångsarbete inom bilindustrin, där bland annat tillverkning av material till elbilsbatterier förekommer.
Rapporten visar också att statsstödda program för tvångsarbete används av många företag både i Xinjiang och på andra platser runtom i Kina.
Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå och ordförande i bolaget Torsboda Industrial Park, bekräftar i ett mejl till Epoch Times att PTL har ett holdingbolag registrerat i Xinjiang med ett kontor på 20 kvadratmeter, och att PTL via detta bolag äger tre markområden i regionen.
Samtidigt menar han att bolaget inte har några anställda och att PTL inte har någon verksamhet i regionen. Dessutom ska både holdingbolaget och markområdena ligga ute till försäljning.
Dalin påpekar också att de fortsätter att undersöka saken vidare.
”I sammanhanget ska det nämnas att det från vår sida pågår ett arbete för att räta ut eventuella frågetecken kring det som från olika håll påstås vara sant eller osant i frågan”, skriver han.
Enligt P4 Västernorrland har dock dotterbolaget två pågående rekryteringsannonser utlagda på en stor kinesisk jobbsajt, där man söker både en vice ekonomichef och en chef för managementavdelningen.
I en tidigare intervju med Stefan Dalin framgår att varken ansvariga för Torsbodaprojektet eller Timrå kommun såg några risker med att PTL är ett kinesiskt bolag. Inte heller regeringen eller halvstatliga Business Sweden hade några invändningar mot bolaget. Faktum är att det var Business Sweden som 2019 initierade kontakten med batteritillverkaren för att två år senare föra samman bolaget med Torsboda Industrial Park för en etablering i Timrå.
Epoch Times har bett både Business Sweden och regeringen om en kommentar kring PTL:s koppling till Xinjiang, men har inte fått svar.
Lika svårt är det för Svenska företag att få fram sanningen om huruvida tvångsarbete utnyttjas eftersom myndigheterna hjälper de kinesiska företagen att luras.
Manyan Ng Kinaexpert
Manyan Ng, en av Europas främsta Kinakännare inom ekonomi och näringsliv, och tidigare försäljnings och marknadschef på ABB, menar att när man gör affärer med kinesiska företag måste man vara medveten om de kulturella förändringar som skett i Kina under de senaste 70 åren.
– I tusentals år, ända sedan Konfucius tid, har man betonat ärlighet och pålitlighet. Men sedan 1949, då det kinesiska kommunistpartiet tog makten, har tankar som att ”ändamålet helgar medlen” blivit dominerande, säger han.
Dessutom påpekar han att Kina inte har någon riktig marknadsekonomi, utan att det handlar om en ”partiledd” ekonomi.
– Det här gör det omöjligt för utländska företag att skydda sig via rättsliga vägar eftersom partiet har makt över rättsväsendet, säger han och fortsätter:
– Lika svårt är det för Svenska företag att få fram sanningen om huruvida tvångsarbete utnyttjas eftersom myndigheterna hjälper de kinesiska företagen att luras.
Även om PTL hävdar att allt material som ska användas i tillverkningen i Torsboda ska tas från Europa, finns en stor risk för att de ändå kommer att ta in material från Xinjiang, menar Manyan Ng.
– Putailai har sannolikt, som de flesta kinesiska företag, inte svårt för att ljuga, säger han.
Han konstaterar också att tvångsarbete pågått länge i många delar av Kina med andra grupper som måltavlor.
– Långt före Xinjiang, var det känt att otaliga företag i Kina utnyttjade samvetsfångar såsom tibetaner och Falun Gong-utövare för mycket billig tillverkning.
Samtidigt som Magnus Fiskesjö anser att Timrå borde kräva att få besöka dotterbolaget i Xinjiang menar han att det oftast är lönlöst då man omöjligt kan veta att man får se den verkliga situationen.
Västerländska journalister är sedan länge förbjudna att komma in i regionen, och när FN:s människorättskommissionär, Michelle Bachelet, väl fick tillstånd att inspektera regionen våren 2022 var hon ständigt övervakad.
– Det förhalades i flera år, och när hon väl kom dit så var alltihop väldigt förarrangerat och iscensatt, säger Fiskesjö.
I december 2021 införde USA en ny lag som förbjuder företag att importera varor från Xinjiang, i syfte att undvika att konsumenterna blir delaktiga i övergreppen som sker i samband med tvångsarbetet.
Än så länge har ett sådant lagförslag inte genomförts i EU.
– Problemet med EU är att man klänger sig fast vid tanken att det ska vara möjligt att bekräfta om det är slavarbete inblandat eller inte. Jag tror att det är futilt, det är bara fantasier att tro att man ska kunna få reda på det, säger Magnus Fiskesjö och tillägger:
– Det skulle kräva att den kinesiska regimen öppnade dörren och välkomnade ”due-diligence”undersökningar efter hela linjen, men det gör de inte. De vill att vi ska ta dem på orden.
Eftersom slavarbete är en del av kommunistpartiets globala strategi, att det förekommer i så många industrier, och att det inte är begränsat till Xinjiang, menar Fiskesjö att det är väldigt svårt att ha någon form av handel med Kina alls utan att riskera att bli direkt eller indirekt inblandad i regimens övergrepp.
– Jag tycker det är svårt att acceptera att man handlar med Kina när kommunistregimen agerar som den gör. Också för att det sänder en signal till dem att det är grönt ljus, säger han.
Kontakta journalisten: [email protected]