Kinaexpert: Kommunistpartiet talar inte för alla kineser
Oscar Almén, Kinaanalytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: FOI


Det internationella samfundet får aldrig acceptera kommunistpartiets narrativ om att det representerar alla kineser, anser Oscar Almén på FOI.

Istället, menar Almén, måste andra länder förklara för kommunistpartiet att det är dess utnyttjande av och påtryckningar på den kinesiska diasporan som är problemet.

Han anser vidare att det viktigt att kartlägga Kinesiska kommunistpartiets relationer med utlandskineser och hur Enhetsfronten arbetar i andra länder. Ett skäl till det är att man behöver eliminera eventuella misstankar mot de delar av den kinesiska diasporan som inte springer kommunistpartiets ärenden.

Samarbete viktigt

Han tycker också att det är viktigt att länder som drabbas av Kinas aktiviteter, såsom Sverige efter Kinas kidnappning av Gui Minhai, bör samarbeta med andra länder, till exempel inom EU, och samordna insatserna mot Kina. 

Det kan finnas mycket att lära av Australien. Där och i Nya Zeeland har man haft betydligt större problem med Kinas kommunistpartis inblandning än vad Sverige hittills har haft.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.